Šperk jako příběh i symbol: české designérky tvarují budoucnost luxusu

5. leden 2018

Rybářské harpuny, tajemný Voynichův rukopis, Inuité nebo 3D otisky stop po psaní na mobilu. Nahlédněte do inspirací a ateliérů předních českých designérek šperku: Nastassii Aleinikavy, Markéty Kratochvílové, Elišky Lhotské a Janji Prokič.

„Když si něco pověsím na tělo, je to šperk, nebo ne? To je otázka, nad kterou ráda přemýšlím. Baví mě sledovat tenkou linku mezi objektem a šperkem,“ vysvětluje Janja Prokič, absolventka ateliéru KOV na pražské UMPRUM, která je v posledních sedmi letech se svými šperky a objekty opakovaně nominovaná a oceňovaná prestižními lokálními platformami jako Designblok nebo Czech Grand Design. Součástí jejích kolekcí jsou různé objekty, od luků a šípů přes vázy a extravagantní koruny až po běžně nositelné šperky jako prsteny, náušnice nebo náhrdelníky. Její práce jsou často inspirované přírodou a mají silný náboj ženské energie a tajemna.

Potkali jsme se v jejím novém showroomu a dílně na Uhelném trhu v Praze. Elegantní interiér laděný do tmavých barev doplňují obrazy od mladých umělců jako Jan Vytiska nebo Laďa Gažiová. „Ráda bych opět udělala nějaké větší objekty, silnou inspirací pro mě aktuálně jsou Inuité. Měl by to opět být mix různých materiálů a půjde o věci, které půjdou použít jako objekty i jako šperk,“ říká Janja Prokič.

K prosazení její generace tvůrců podle Janji zásadně přispěl ateliér KOV, který na pražské UMPRUM vede Eva Eisler. „Nikdy bych neřekla, že to je ateliér šperku, z toho by Eva Eisler byla smutná. To, o co skutečně jde, je Koncept, Objekt, Význam. Eva Eisler u nás udělala velkou osvětu a díky ní je o autorském šperku více slyšet,“ vysvětluje Janja, která do ateliéru KOV přešla po několika letech studia volného umění.

Společně s Janjou Prokič absolvovala UMPRUM pod vedením Evy Eisler i Nastassia Aleinikava. Vedle autorského šperku se věnuje designu brýlí a podobně jako Janja Prokič se opakovaně objevuje v nominacích prestižních cen Czech Grand Design. Její brýle spojují retro tvary s inspirací světem budoucnosti, šperky většinou vychází z organických přírodních motivů. „Nová kolekce brýlí je inspirovaná science fiction literaturou a designem sedmdesátých let, mimo jiné knihou Do Androids Dream of Electric Sheep?. Ve šperku pro mě byl východiskem Voynichův rukopis. Záhadná kniha z patnáctého století plná botanických kreseb podivných rostlin, pro které nikdo nedokázal najít analogii v přírodě,“ vysvětluje Nastassia. Rostliny z tajemné knihy figurují také v módní kolekci mladé ukrajinské značky Lake Studio, se kterou Nastassia Aleinikava spolupracuje.

Ateliérem KOV prošla i Markéta Kratochvílová, i ona už sbírá prestižní ocenění a navazuje mezinárodní spolupráce. Loňská designérka šperku roku podle Czech Grand Design se na Designbloku 2017 představila se dvěma novými kolekcemi a konceptem nového studia a navíc také na přehlídkovém mole, ve spolupráci s ukrajinskou designérkou Yannou Chervinskou. Její nové studio, které v závěru roku 2017 otevřela na pražské Letné, se jmenuje Bold. V malém, ale působivém prostoru vás obklopí záře neonů a lesk černého laku, skla a oceli.

Janja Prokič - Hidden Places

„Interiér je od designéra Tadeáše Podrackého a s grafickým designem mi pomohl Jan Horčík. Aktuálně tu prezentuji kolekci Black Bold z pozinkovaných komponentů, nylonových lan a skla. Je tu také stříbrná kolekce Expelled, inspirovaná rybářskými háčky a harpunami,“ provádí mě showroomem Markéta Kratochvílová. Šperky Expelled působí ostře a tekutě zároveň, spojují organické tvary s futuristickým nádechem. Prsteny a náušnice Expelled, stejně jako rozměrnější lanové náhrdelníky Black Bold jasně demonstrují svobodný přístup k formě, který je pro Markétu specifický. Markéta Kratochvílová se nedefinuje jako šperkařka, ale jako architektka těla.

Po pár minutách chůze od studia Bold mi otevírá dveře sdíleného showroomu Koncept Story na Řezáčově náměstí Eliška Lhotská. Designérka ze sklářské rodiny studovala u Vratislava Karla Nováka v Plzni a absolvovala na VŠVU v Bratislavě u Karola Weislechnera. I ona přemýšlí o šperku v širších souvislostech objektu a volného umění. Její práce tematizují zásadní, a přitom kvůli všednosti často přehlížené věci z každodenního života. V minulosti se například inspirovala předáváním hodnot a hledáním pravdy, které zhmotnila do kolekce modelované z chleba, následně odlévané do stříbra. Její nejnovější práce tematizuje komunikaci pomocí psaní gesty na obrazovkách mobilů.

Česká móda 2017: Letěl streetwear a vlasy dohola, na scénu vstupují nové talenty

Z kolekce Jana Černého na MBPFW

Jak se v loňském roce dařilo mladé české módě? Co u nás bylo trendy, jaké návrháře stálo za to sledovat a kde se koncentrovalo nejzajímavější módní dění?

„Kolekce se jmenuje Spirit Offline a je reflexí našeho žití na Facebooku. Vychází z aplikace Swipe, která umožňuje jednoduché psaní slov jedním tahem prstu. Zatím jsem zpracovala na dvacet slov, jsou to takové futuristické tvary, smyčky, klikyháky, které zhmotňují naše myšlení a slova do znaků,“ popisuje Eliška Lhotská. Kolekce náušnic a závěsů na řetízky je alternativou kýčovitých přívěsků, které se běžně prodávají v klenotnictvích. Najdete v ní slova jako teleport, rose nebo community, která se prostřednictvím 3D objektu z propojených stříbrných a pozlacených linií stávají vizuálními symboly.

Vedle vlastní tvorby se Eliška dlouhodobě věnuje podpoře své generace designérů. V minulosti uspořádala bienále šperku v Železném Brodě, festival pro čerstvé absolventy uměleckých škol Seš-lost a spoluzakládala dnes už neexistující galerii experimentálního šperku Září. Poté rozjela se spřízněnými designéry sdílený showroom a dílnu Koncept Story, ve které se můžete setkat s tvorbou řady zajímavých mladých tvůrců z oblastí oděvu, doplňku, šperku, ale i interiérového designu. Zároveň je Koncept Story díky pravidelným vernisážím, performancím a společenským událostem jedním z aktivních spolutvůrců letenského kulturního života.

Poslechněte si celý příspěvek o budoucnosti českého autorského šperku!

Playlist:
Sevdaliza – Amandine
Bad Gyal – Nicest Cocky (prod. Paul Marmota)
Endgame – Hallowed RiddimMissy Elliott – The Rain (Benedikt Frey Tribute)
Yaeji – Drink i'm sippin on
L I M – Rushing Guy
Aggromance x blastah – Dame
Kid Cala – Dark
Björk – Arisen My Senses (feat. Arca)
Jlin & Zora Jones – Dark Matter

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.