Česká móda 2017: Letěl streetwear a vlasy dohola, na scénu vstupují nové talenty

3. leden 2018
Z kolekce Jana Černého na MBPFW

Jak se v loňském roce dařilo mladé české módě? Co u nás bylo trendy, jaké návrháře stálo za to sledovat a kde se koncentrovalo nejzajímavější módní dění?

Rok 2017 byl pro fanoušky české autorské módy plný zajímavého dění. Díky mezinárodně sledovanému pražskému týdnu módy MBPFW, Designbloku, ale i mladým studentským platformám jako Were Next byly v Česku k vidění desítky přehlídek módních kolekcí od lokálních i zahraničních značek. Vedle studentů z prestižní pražské UMPRUM na sebe čím dál výrazněji upozorňují mladí designéři ze zlínské UTB, kteří organizují vlastní přehlídkové akce Dotek a Exist. A o slovo se prostřednictvím Malé noci módy a online platformy Grand Garbage hlásí i nejmladší generace z Brna.

Udržitelná a etická móda jako nový mainstream

Dobrou zprávou je, že udržitelná móda začíná být předmětem mainstreamového zájmu. Podporuje ji řada osvětových, prodejních a společenských platforem jako SLOU fashion days, Greenglasses a řada dalších. V Brně se rozjel středoškolský obor zaměřený na etický módní design. O etické módě a českém autorském designu informují komerční i veřejnoprávní média, figuruje na stránkách časopisů a novinových příloh. Vedle řady menších kamenných obchodů a showroomů dostala nově prostor v jednom z největších českých obchodních center. Do spolupráce s českými designéry se pouští také populární e-shopy jako Bibloo, Footshop nebo Freshlabels. A v centru Prahy se otevřel jedinečný koncept zasvěcený výrobě, prezentaci a prodeji autorského designu. V domě SmetanaQ na Smetanově nábřeží vyrostly designérské ateliéry, galerie a společenské prostory, stylová kavárna a reprezentativní obchod s autorským designem DeeLive.

Trendy: streetwear a nová estetika krásy

Jaké ze světových módních trendů se propsaly do českých šatníků? Z akcí jako Teniskology a mocně navštěvovaných releasů limitovaných edic sneakers je jasné, že u nás silně rezonuje vlna streetwearu a sneakers. O tom, jak se „móda ulice“, na kterou běžný člověk z ulice rozhodně nemá peníze, rozšířila i u nás, si můžete poslechnout více v teniskovém díle Modeschau. Z českých designérů pracují se streetwearovou energií například LAFORMELA, ODIVI a Jan Černý. Zdánlivě nesmrtelný je v Česku trend batohů, na který v příštím roce nejspíš vtipně naváže obliba ledvinek nošených napříč přes hruď a rameno. Mezi městskými intelektuály letěly velké oblé brýle se subtilními kovovými obroučkami a účes à la Adwoa Aboah, tedy přírodní nebo barvené vlasy ostříhané na nejkratší možnou délku strojkem. Jde o styl, který úzce souvisí s probíhajícím posunem ideálů krásy a estetiky.

Na tuto situaci navazuje i nové jméno v oblasti českého modelingu, nezávislá agentura New Aliens. Za iniciativou, která hledá nové podoby krásy a akcentuje genderovou svobodu a rovnost, stojí talentovaný fotograf Jakub Ra. Takzvaní Non Models z New Aliens se loni objevili na přehlídkách pražského týdne módy, slovenského Fashion Live a na řadě nezávislých studentských událostí. 

Silná jména autorského módního designu

Díky pravidelné účasti na přehlídkách mezinárodně sledovaného týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week začínají být obecně lépe známá designérská jména mladé a střední generace. V roce 2017 budily největší pozornost značky LAFORMELA, Miro Sabo, Petra Ptáčková, ODIVI, Chatty, Zuzana Kubíčková, Daniela Pešková nebo Jakub Polanka. K nejvýraznějším novým jménům na scéně patřil Jan Černý, který se na jarním i podzimním týdnu módy MBPFW uvedl s velmi povedenou pánskou kolekcí. Talentovaný student UTB Zlín absolvoval stáž u Jakuba Polanky a aktuálně sbírá zkušenosti a inspiraci k diplomové práci v ateliéru londýnské značky Cottweiler.

Nové talenty na české scéně

V Londýně, ale také v ateliéru Chatty nabírala zkušenosti Černého spolužačka ze Zlína – Michaela „Aim“ Hriňová. Upoutala na sebe mimo jiné v talentové soutěži MBPFW. Jejími velmi výraznými souputníky byli Lukáš Krnáč, Zoltán Toth a Adam Kost. Z nejmladších a zatím téměř neznámých nových talentů bych ráda zmínila Kristýnu Coufalovou, která propojuje hudbu, styling a autorský design, a její spolužačky z UTB, Vivienne Babicovou a Marii Novákovou.

Slibně se podle mého názoru vyvíjí také tvorba Romana Častulíka a vůbec nejmladším a zároveň nejzajímavějším objevem loňského roku je pro mě Jan Smejkal. Teprve středoškolský student módního designu a tanečník vogue z House of Yamamoto, který na sebe upozornil na brněnských přehlídkách Malé noci módy.

Módní design a průmysl se pomalu sbližují

Z českých firem, které propojují módní design a průmyslovou výrobu, si rozhodně zaslouží zmínit Blažek, Tonak, Tilak a Pietro Filipi. Posledně jmenovaná značka se v poslední době bohužel potýká s finančními těžkostmi. Inspirativní propojení mladého designu a průmyslu představuje spolupráce absolventky UMPRUM Lenky Vackové s továrnou na recyklaci textilního odpadu Klatex. Povedenou kolekci brýlí s nádechem retra vytvořil ve spolupráci vlastní značky Optiqa s českou továrnou Okula Nýrsko designér Ondřej Vicena. A k vydařeným patřila v loňském roce spolupráce Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM s nadnárodní obuvnickou značkou Baťa

Diplomky, které musíte vidět

Mezi výraznými diplomkami roku 2017 bych ráda zmínila plzeňskou práci Stanislavy Malcové, léčivou kolekci z funkčních biomateriálů, která je určená pro lidi s atopickým ekzémem a kožními problémy. S působivými kolekcemi, které se vyhraňují proti konvenčnímu módnímu systému, zakončili studium na pražské UMPRUM Kateřina Hynková, Filip Jakab, Mia Jadrná a už jednou zmíněná Lenka Vacková.

Model Natálie Vencovské a Šárky Navrátilové v backstagei Malé noci módy v Brně

Český autorský šperk

Tradičně silný byl v roce 2017 český autorský šperk. K jeho nejzářivějším hvězdám patří Zorya, Blueberries, Janja Prokič, Nastassia Aleinikava, Markéta Kratochvílová a Eliška Lhotská. Jak se mladým českým designérům šperku v Česku daří a z čeho vychází jejich aktuální kolekce, si poslechněte v navazujícím dílu Modeschau.

Nové objevy a zářivé hvězdy české módní fotografie

Na závěr bych se ráda zastavila u české módní fotografie. Z nových jmen, která zatím nejsou známá, ale mají svojí prací a talentem dobře nakročeno, stojí za to sledovat fotografku India Ray a fotografa a autora zinu Isolation Alexandera Bela. Do českých módních editorialů a kampaní vnesla v loňském roce svěží vítr Hana Knížová, často v kreativní spolupráci s Terezou Bílou. Krásné a jedinečné fotografie českého módního designu vytvořily stálice jako Karin Zadrick, Bára Prášilová, Bet Orten nebo Michaela Karásek Čejková. Michal Pudelka, kterého jsme před dvěma lety v Modeschau představovali jako mladý neznámý talent, své fotky publikuje ve vlastním nezávislém online zinu Anonym, se v uplynulém roce definitivně etabloval mezi smetánkou světové módní fotografie. Jeho fotografie figurovaly v italském i japonském VOGUE nebo v americkém Time Magazínu, sbírá prestižní ocenění a fotí nádherné editorialy a kampaně pro luxusní světové módní hráče.

Ráda bych do nového roku popřála místním kreativním duším i jejich podporovatelům všechno dobré. Těším se, co nového vznikne a kam se česká móda posune. Je radost být u toho s vámi!

Všechny podrobnosti o českém módním dění v roce 2017 si poslechněte v záznamu posledního dílu Modeschau.

Playlist:
Sevdaliza – Amandine
Bad Gyal – Nicest Cocky (prod. Paul Marmota)
Endgame – Hallowed Riddim
Missy Elliott – The Rain (Benedikt Frey Tribute)
Yaeji - Drink i'm sippin on
L I M – Rushing Guy
Aggromance x blastah – Dame
Kid Cala – Dark
Björk – Arisen My Senses (feat. Arca)
Jlin & Zora Jones – Dark Matter

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.