MODESCHAU: Ekotextil design v Brně, Liběna Rochová o StainSoulSeal, dvojitý Czech Design Week

9. listopad 2016

V Brně bude možné studovat nový obor. Ekotextil design na tamní Střední škole umění a designu rozjíždí designérka Světlana Kulíšková. Liběna Rochová uvedla na Designbloku kolekci StainSoulSeal, inspirovanou sklem a skvrnami tuše. V Praze v těchto dnech probíhají paralelně dva týdny designu se stejným názvem, jeden v Kafkově domě a jeden v Kotvě. Co na Czech Design Weecích uvidíte?

Nová střední škola v Brně: Světlana Kulíšková rozjíždí obor Ekotextil design

Pro mladé zájemce o studium módního designu se otevírá nová cesta. Na brněnské Střední škole umění a designu vzniká úplně nový obor Ekotextil design, který bude o udržitelné módě. Aktuálně probíhá nábor na zimní talentové zkoušky, a pokud se přihlásí dost zájemců o studium, vše se naplno spustí od příštího podzimu. Podrobné informace najdete buď na webu školy, nebo můžete přijít na den otevřených dveří 23. 11. Chystá se také přípravný kurz zdarma pro zájemce o talentové zkoušky, který proběhne 24. listopadu v 16:00. Uzávěrka přihlášek na nový obor Ekotextil design je do konce listopadu 2016 a talentovky se budou konat příští rok na začátku ledna. Když všechno dobře dopadne, výuka pro první studenty nového oboru začne příští rok na podzim.

Liběna Rochová o StainSoulSeal

Respektovaná česká designérka oceněná za rok 2015 cenou Czech Grand Design a vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM uvedla na letošním Designbloku výraznou a expresivní kolekci s názvem StainSoulSeal. Oděvy, doplňky a pokrývky hlavy jsou zčástí inspirované pracemi studentek UMPRUM.

Prací se sklem a tuší Venduly Prchalové a experimenty se silikonem Lenky Vackové. Motiv skvrn tuše, který evokuje těžké černé mraky, se objevuje v materiálech i tvarosloví oděvů, jež doplňují silikonové boty a masky. V komerčnější části kolekce potkáme galanterní zpracování kožených kabátů s integrovanou velkou kapsou à la ledvinka, elegantní minimalistické overaly, šaty a kabáty z alpakové vlny.

03740588.jpeg

Výtvarnější část kolekce pracuje s efektními materiály s tvarovou pamětí, ze kterých Liběna Rochová tvaruje objemné péřové bundy nebo skulpturální pevné topy k vlajícím splývavým šatům. Součástí kolekce jsou i blýskavé modely poseté flitry, které drží v pevných sošných tvarech plastové skelety. V rozhovoru Liběna Rochová mimo jiné zdůrazňuje důležitost propojení kreativního designu s řemeslem. Jí osobně pomáhá s realizací jejích modelů team krejčových vedený Pavlem Vlasákem, se kterým spolupracuje dlouhodobě.

Dvojitý Czech Design Week

V Praze v těchto dnech probíhají paralelně dva týdny designu se stejným názvem, jeden v Kafkově domě a jeden v Kotvě. Jak k situaci došlo, si můžete poslechnou v rozhovoru z vysílání On Air tady. Ve zkratce, tým pořádající loňský první ročník CDW se rozdělil na dva, které se soudí o název akce. Náplň obou Czech Design Weeků by podle mého osobního názoru stačila na jednu obstojnou přehlídku s pěkným doprovodným programem, na které byste si mohli prohlédnout to, co se nevešlo na Designblok a designSUPERMARKET, spolu s některými projekty, které se už představily na zářijovém MBPFW. Nabízí se otázka, jestli je takové přehlídky potřeba, ale pokud je to někdo schopný zprodukovat, proč ne, přibližovat mladý český design široké veřejnosti je rozhodně záslužné. V Kotvě, kam je vstup volný, budete mladý český design hledat mezi ostatními prodejci a stánky, které jsou v obchodním domě dlouhodobě zastoupené. Možná i proto mi po návštěvě této akce v hlavě nezůstalo nic konkrétního, jen změť světel, nápisů, figurín a veselých vánočních dekorací.

V Kafkově domě, kam zaplatíte vstupné, uvidíte ve čtyřech patrech přehledně a vkusně řešenou výstavu, na které mě zaujalo pět projektů, která jsem neznala: magnetické šperky Heleny Todd a šperky PR.VE od Vendulky Prchalové, 3D tištěné prototypy brýlí Motiv od Anežky Tůmové, značka Live Sweaters Michaela Richtera, který se specializuje na stylové strojově pletené svetry s originální autorskou grafikou, a nakonec extravagantní zero vaste modely Žil Julie Vostalové, absolventky Amsterodam Fashion Institute. Za detailní pohled stojí i pánské módní novinky od Stinak, funkční a elegantní pánské pláště od Leo Macenauera, zlínské farmářky Vasky nebo pletené deky Široko. Na to, jak vypadají design weeky v Kotvě a v Kafkově domě, nahlédněte ve fotogalerii tu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.