Cargo Culture: Boží zboží, konzum, plýtvání a prázdno

28. prosinec 2011

Výstava Cargo Culture v galerii Chodovská tvrz je inspirovaná antropologickým fenoménem kultu Cargo.

Zjednodušeně jde o projevy střetu magické kultury „primitivních" národů s vyspělou, technologicky orientovanou kulturou. Nepochopení technologie vede u „primitivních národů“ k jejímu zbožštění a zařazení do mytologického rámce. Cargo kult je v podstatě mechanickým opakováním rituálů, bez pochopení jejich základu.

Autoři výstavy v Chodovské tvrzi, Milan Mikuláštík a Michal Panoch fenomén cargo kultu používají jako metaforu k současné společnosti. Expozice složená z ready-made objektů je zároveň odkazem na jejich oblíbeného klasika Marcela Duchampa. Výstava je otevřená denně mimo pondělí od 13:00 do 19:00 a na vernisáži 13. ledna vystoupí po Ježíš Táhne Na Berlín (JTNB).

V rozhovoru Milan Mikuláštík a Michal Panoch představili základní témata výstavy Cargo Culture. Mluvili jsme i o jejich předchozí výstavě nepovedených obrazů renomovaných českých umělců. Zajímal nás názor Milana Mikuláštíka na znovuobnovení galerie Artwall, které byla magistrátem vypovězená smlouva po provokativní výstavě skupiny Guma Guar, jejíž je Milan Mikuláštík členem. Ptali jsme se také na letošní plán výstav v Galerii NTK, ve které je Milan Mikuláštík zaměstnaný jako kurátor. S NTK souvisí i poslední tip a odkaz z tohoto rozhovoru, totiž pozvání k dalším cyklojízdám za architektonickými zajímavostmi. Info o jarním pokračování projektu CKD – Cyklouniverzita Karla von Draise, hledejte na webu Národní Technické knihovny www.techlib.cz.

Spustit audio