Často máme sklony považovat krásné věci za dobré, říká autorka knihy Přístav Karolína Fílová

19. říjen 2022
Záložka

V knížce Přístav jde o hledání dokonalosti a o to, že existuje stejnojmenná kavárna, kde už se nemusíme trápit, protože se v ní měníme v perfektní bytosti. Autorkou knihy je Karolína Fílová, která studuje filozofii na univerzitě v Cambridgi, Přístav je její debut.

Lidé se ve zmíněné kavárně postupně mění ve figuríny, tedy prázdná těla, která pořád vidíme kolem sebe, ale přitom se jim v běžném životě nevěnujeme. A to přesto, že na nás mají větší vliv, než si myslíme. V Přístavu jsou figuríny považovány za dokonalé bytosti jak po stránce fyzické, tak i morální. „Vzory dokonalosti vlastně ani nemáme, ale můžeme mít vzory něčeho lepšího,“ dodává Karolína.

Kniha Karolíny Fílové Přístav

„Možná si občas říkáme, že by bylo lepší jen tak posedávat a cítit blaženost, nic neřešit, netrápit se. Anebo je naopak lepší mít bohatší život i se všemi negativními ohledy? Právě věčnou blaženost nabízí kavárna Přístav,“ vysvětluje autorka knížky a zároveň doufá, že nebudeme do Přístavu chtít.

Často máme sklony považovat krásné věci za dobré, říká Karolína Fílová. Poslechněte si Záložku, která se prostřednictvím jejího knižního debutu zamýšlí nad dokonalostí.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.