Čeká nás rok jednoduchých konceptů, říká foodkritička Klára Donathová
Uplynulý rok byl pro gastronomii, podobně jako pro kulturu, spíš průšvihem. Přesto se našlo i pár světlých momentů, otvíraček a proměn, které nepříjemné pocity z něj trochu vyvažují. Spolu s gastronovinářkou Klárou Donathovou jsme mluvili o tom, co ji potěšilo, co se komu povedlo, a také o tom, co čekáme v roce 2021.
„Stala se spousta zajímavých věcí. Vznikly i nové podniky, dokonce i v době tvrdého lockdownu. Dům u Dvou cibulí v Drtince, Kro Coffee, které otevřelo snad včera – takže gastronomicky si myslím, že šlo o rok pro některé provozovatele náročný, smutný, ale ukázalo se, že se objevili i bojovníci, kteří naznačili, že se to dá dělat i za složitých podmínek… Největší radost mi udělalo to, že moje oblíbené podniky ustály rok 2020 se ctí,“ říká Klára Donathová.
I když se může zdát, že otvírání velkých restaurací v druhé polovině roku 2020 bylo bláhovým nápadem, je to trochu jinak. „Taková restaurace se neplánuje dva měsíce, investice do interiéru a porcelánu byly dost možná udělané už dávno předtím, než tohle všechno přišlo. Také si spousta lidí po jaru nepřipouštěla, že by to přišlo i na podzim,“ říká Donathová.
Dlouho plánované a očekávané bylo třeba znovuotevření restaurace Čestr, který několik let čekal na dokončení rekonstrukce nové budovy Národního muzea – a otevřel ve zkušebním provozu jen týden předtím, než se restaurace opět uzavřely. Na Korunní otevřela ve zkušebním provozu moderní vietnamská restaurace Ca Phe Co a další se chystají.
Kromě toho, že se množství podniků přeorientovalo ze sofistikovaného servírování na rozvoz, kdo jen trochu mohl, začal fungovat i jako mini farmářské potraviny či pekárna. Pokud podnik měl aspoň nějaké zkušenosti s pečením chleba či pečiva, začal ho prodávat i okýnkem ven – a některé podniky už na příští rok zvažují také rozšíření provozu k přípravě chleba nebo jiných pečených dobrot. Rok 2020 byl prostě rokem kávy a sladkostí za odměnu s sebou, oba typy výrobků totiž na rozdíl od komplikovanějších jídel přežijí v dobré kondici i přenos.
Čtěte také
„Věřím tomu, že do restaurací zase chodit budeme, otázka je, jestli to budou fine-dingové restaurace, jestli ty vůbec přežijí, pokud tu nebudou turisti – a ti tu asi ještě nějakou dobu nebudou. Změny nastanou asi nejen v gastronomii, ale i v běžném životě.“
Trendem roku 2021 bude pravděpodobně podobně jako v roce uplynulém schopnost maximální předvídavosti a flexibility. „Ta situace teď ukázala, že čím jednodušší jídlo, tím víc se ho prodá. Myslím, že nás čekají jednodušší koncepty, zaměřené na jedno až dvě jídla, prozíraví restauratéři budou lístky připravovat s tím, že budou očekávat další možný lockdown, pokud z něj vůbec kdy vystoupíme, a budou se snažit vymýšlet jídla tak, aby se dala rozvážet v té podobě, v jaké se podávají v restauraci.“
Jaké další trendy si Klára Donathová přeje? Co ji v roce 2020 potěšilo nebo pobavilo? Proč je složité udělat fastfood, ze kterého vám není těžko? Poslechněte si celý rozhovor.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.