Černý mordor, nebo město v zeleni? Projeli jsme Ostravu s architekty z MAPPA

26. duben 2023

Ostrava „krásnější, obytnější a udržitelnější“, tak by měla vypadat, podle architektů Zuzany Paclové a Ondřej Vysloužila, kteří pracují pro Městský ateliér prostorového plánování MAPPA. Ukázali nám místa, která taková už jsou.

Nejvyšší kopec Ostravy je halda Ema. Architektka Zuzana Paclová tam potkala dokonce skialpinistu. Jelikož je ten kopec teplý a materiál odhořívá, skialpinista musel pod vrcholem sundat lyže a nahoru došel po hlíně,“ vzpomíná na nečekané setkání. Jsou tu ovšem i další a méně známé haldy s unikátní přírodou, na které je možné vyšplhat – tipy na ně najdete v Bourání.

Ondřej Vysloužil a Zuzana Paclová

Ondřej Vysloužil, ředitel MAPPA, radí zase projet se autobusem na Baník, kde se připravuje obnovená vyhlídka na Ostravu. „Hned pod vyhlídkou je Liskova vila, úžasný příklad moderní architektury v Ostravě,“ doporučuje.

Hlavním tématem byla především MAPPA, což je městská organizace, která má za úkol udělat Ostravu „krásnější, obytnější a udržitelnější,“ jak to vystihuje Ondřej Vysloužil.  Chceme, aby se do Ostravy dostali architekti na základě kvality svojí práce,“ říká Zuzana Paclová. Už nyní se to projevuje na mnoha místech, které město připravuje k rekonstrukci. Jedná se o sady, náměstí, městské třídy, které by už neměly sloužit jen autům. „Jde nám o férovější rozdělení veřejného prostoru,“ říká Ondřej Vysloužil.

Co dělat proto, aby Ostrava nebyla automěsto? Jak přivést do centra lidi? A bude mít Ostrava mrakodrap? O tom jsme mluvili s ředitelem organizace MAPPA Ondřejem Vysloužilem a architektkou Zuzanou Paclovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.