Česká 3D móda: První experimenty s doplňky a botami

6. říjen 2015

Jak jsou na tom s 3D tiskem čeští návrháři, co může tato technologie módě nabídnout a kdy se z otázky budoucnosti stane běžnou a současnou technikou? Odpovědi jsem hledala na přehlídce Fashion.stl, která se propojení módy a 3D u nás snaží podpořit.

První pokusy s 3D tiskem se odehrály na začátku 80. let, kdy jeho vývoj zásadně ovlivnili vědci Hideo Kodama a Charles Hull. O nějakých třicet let později, v roce 2011, jmenoval Time Magazine 3D tištěný oděv od návrhářky Iris van Herpen jedním z 50 nejdůležitějších vynálezů roku. Iris van Herpen zůstává nejznámější a vůdčí postavou propojení 3D a módy do současnosti, ale objevuje se řada dalších, které tato technika fascinuje. V letošním roce na sebe upozornila třeba mladá designérka Danit Pelleg, která studium na izraelské Shenkar art and design school ukončila 3D tištěnou kolekcí oděvů schopných pohybu, který připomíná látku. Velký ohlas vzbudila i 3D tištěná trika a nátělníky od Electroloom, která na pohled působí jako z běžného textilu. Jako jedna z prvních z české návrhářské scény svou kolekci 3D tiskem obohatila uznávaná designérka Liběna Rochová. Pro přehlídku své kolekce Reflexe na Designbloku 2013 zvolila 3D tištěné boty, diplomovou práci své studentky z UMPRUM Pavly Podsedníkové.

Ačkoliv design většiny 3D módy se drží estetiky sci-fi, fantasy a geometrie, najdou se i zajímavé výjimky. Patří k nim třeba Denisa Nová, která na 3D doplňcích svých posledních dvou kolekcí spolupracovala se sochařkou Helenou Lukášovou. Na expresivní obličejové masky pro letošní léto navázaly s antropomorfními šperky a klíny bot pro kolekci na aktuální podzimní a zimní sezonu. Brože a přívěsky ve tvaru chodidel, rukou, úst nebo uší evokují posvátné relikvie a jejich zlatá barva připomíná atmosféru barokního kostela. Jsou inspirované latinskoamerickými Milagros, posvátnými amulety, které mají přinést uzdravení. Jde o věrné kopie částí těla členů autorčiny rodiny, které zachytila 3D scannerem a fotogrammetrií.

03487460.jpeg

V pražské La Fabrice se tuto sobotu na módní show Fashion.stl a následné výstavě představil průřez českou 3D tištěnou módou. Zastoupené byly práce výše zmíněné Denisy Nové s Helenou Lukášovou, Ivany Kaňovské, Moniky Vaverové, Petry Šorejsové a dalších. Překvapivě chyběla „instantní“ obuv Pavly Podsedníkové. V reportáži si poslechněte, jak k módě přistupují místní specialisté na 3D tisk, Adam Jech z Makers Lab a Pavel Bláha z 3D Arény. Své 3D pokusy pro Fashion.stl v rozhovorech popisují designéři jako Viktoria Vittori, Oldřich Vojta nebo Alžběta Moreno.

Playlist:
Rom + Deffie – Reinstated Entropy (Future Beats Rec.)
Fluida – Mellifluous (Southern Fried Rec.)
Hamo – The Cotton Club (Juno)
Epicure – The Friday Shuffle (Cosmonostro)
Johnathan Thomas & Squirrely Bass – Let Go (uns.)
Teriyaki Boyz – Zock On, Foba Remix (Star Trak Entertainment)
Romby – Kings (uns.)
Masego x Medasin – Throwin’ Shade (Noir Sound)
Montell2099 – Found (uns.)

03487459.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.