Česká karetka Beecarbonize je ideálním úvodem do problematiky klimatické změny

4. srpen 2023

Pražské studio Charles Games se do hráčského povědomí zapsalo především vzdělávacími historickými adventurami Attentat 1942 nebo Svoboda 1945, jejich nejnovější počin s názvem Beecarbonize si ovšem klade za cíl pobavit a poučit o tématu neméně palčivém, ale mnohem současnějším: O klimatické krizi a možnostech, jak ji zvrátit.

Strategická karetní hra, která v březnu vyšla na mobilní telefony a nyní i na PC a Mac, sází na vyvažování. Čtveřice herních ploch v sobě snoubí průmysl, společnost, ekologii a výzkum, přičemž jednotlivé karty generují v reálném čase zdroje k nákupům dalších vylepšení, ale mnohdy zároveň i škodlivé emise. Neexistuje přitom jeden jediný správný směr, kudy se v boji s nimi vydat, ale spleť mnoha různých způsobů. Budoucnost planety tak v Beecarbonize může tkvět ve výzkumu a aplikaci nejmodernějších technologií, ale klidně i v návratu lidstva k přírodě, případně v zelených zdrojích energie nebo cirkulární ekonomice.

Karetka od Charles Games samozřejmě není jedinou hrou s námětem klimatické změny. Řeč přijde kupříkladu na vizuální novelu The Climate Trail o klimatických uprchlících v USA, které se kvůli suchu a požárům staly prakticky neobyvatelnými, nebo na liščí dobrodružství Endling: Extinction is Forever o poslední liščí matce na Zemi. O něco optimističtější vizi budoucnosti nabízí letošní strategie Terra Nil, kde zpustošenou planetu z pozice božské ruky můžete opět teraformovat čištěním půdy, uzdravováním zamořených oceánů, výsadbou stromů i obnovou fauny. I obnova ekosystémů s hypotetickými technologiemi s sebou ale nese množství výzev.

Kdo v Beecarbonize zachránil svět a kdo fatálně pohořel? Kdy hry začaly být ekologicky uvědomělé? Poslechněte si celý díl Questu o ekologických hrách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.