Český basketbal překročil vlastní stín. Na ženy a USA to ale stačit nemusí

30. srpen 2019
Tribuna

Dlouhých 37 let uteklo od poslední účasti českých basketbalistů na mistrovství světa. V Číně se tým Tomáše Satoranského pokusí o nemožné – postoupit ze základní skupiny, v níž je čekají i obhájci titulu z USA. Proč sledovat zářijový šampionát? Hrozí Čechům debakl, nebo naopak mohou překvapit? A proč je basketbal jednou z nejzvláštnějších kolektivních her vůbec?

„Rozšíření počtu týmu na třicet dva byl hlavní katalyzátor úspěchu,“ odkrývá Martin Vait stěžejní příčinu, proč se Češi dokázali na rozdíl od předchozích let kvalifikovat mezi světovou elitu. Česko těžilo právě z tohoto faktu, což se odrazilo i na výsledcích ve skupině, v níž skončilo třetí ze šesti. Až za námi byli Finové, Bulhaři a Bosna a Hercegovina. „Neříkám, že to byla splněná povinnost, ale je otázka, jestli by bývali postoupili na ty minulé šampionáty,“ dodává Vait.

Čeští basketbalisté před začátkem zápasu

Skutečnou sílu českého výběru více než otestuje konfrontace s těmi nejlepšími. I když se šampionátu účastní absolutní outsideři v podobě Jordánska nebo Pobřeží slonoviny, los základních skupin tak shovívavý nebyl. V té české totiž čeká nevyzpytatelné Turecko, velká neznámá v podobě Japonska, ale především obhájci zlatých medailí a favorit všech favoritů ze Spojených států amerických.

„Je to opravdu paradoxní, když nějaký tým prohraje skoro po třinácti letech až svůj čtyřiasedmdesátý zápas, a přesto se média sesypala na Američany, jaký to není velký favorit,“ vysvětluje Vojta Ondráček okolnosti, které doprovázeli „šokující“ prohru USA v přípravném zápase s Austrálií. Pravdou ale zůstává, že největší hvězdy NBA svoji účast v Dream teamu, jak se americký výběr častuje, ve velkém odmítaly a do Číny se vydává skvadra nevýrazných jmen. „Představte si, když do Nagana poprvé mohli přijet všichni hráči z NHL, že by tam Kanada nepřivezla všechny své hvězdy v čele s Waynem Gretzkym, ale přijela by s průměrnými, částečně univerzitními hráči,“ glosuje současný výběr Ondráček.

Právě proto letošní šampionát skýtá možná historickou šanci pro ostatní země superfavorita konečně sesadit. Jak jinak než za pomoci nejlepších hráčů právě z americké NBA v čele s řeckým Jannisem Antetokunmpem nebo Marcem Gasolem v dresu Španělska. Český výběr, který zahájí turnaj nedělním duelem s Američany, může s kurzem 1 : 750 na zisk trofeje pro mistra světa pouze překvapit.

Začali čeští basketbalisté dorovnávat úspěchy naší ženské reprezentace? Proč jediná porážka amerického výběru v přípravě po třinácti letech bez prohry vyvolala pochyby o jeho roli favorita? Jak vidí sílu českého týmu v zahraničí? A proč v anglické kolébce fotbalu krachují jedny z nejtradičnějších týmů? Nejen basketbalu se věnuje nový díl pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio