Cestuju za ničím, říká Jana Liška, která jako první a navíc sama přejela European Divide Trail

19. prosinec 2021

Jana Liška absolvovala zbrusu nový European Divide Trail. Přejela Evropu od severu k jihu na kole, navíc sama. Urazila víc než 8000 kilometrů a má spousty zážitků. Nikomu jinému kromě autora trasy se to zatím nepovedlo.

Trasu nazvanou European Divide Trail vytvořil letos Brit Andy Cox. Archeoložka a nomádka vystupující pod nickem Jana Liška ji objevila poslední den, kdy byla ve své práci v Irsku. A tak se rozhodla ji projet.

Nakonec zjistila, že byla úplně první, navíc trasu absolvovala s mnoha nedostatky a zajížďkami, které autor teprve vychytával. Trasa ze severu Norska přes Skandinávii, Dánsko, Německo, Francii se zajížďkou do Švýcarska a přes Španělsko do Portugalska tak pro ni byla nejen dlouhá, ale taky velmi obtížná.

Dlouhé cesty mě baví tak jako tlusté knížky

„Je to nemoc,“ mluví o svém cestovatelském a nomádském životě Jana. „Jsem ale vyhořelá cestovatelka,“ dodává. Nevyhledává kulturní zážitky a zkušenosti, spíš spočinutí v životě na cestě.

Čtěte také

„Cestuju za ničím. Dlouhé cesty mě baví tak jako tlusté knížky,“ komentuje to. „Vzala jsem si s sebou tři luxusní věci. Moka konvičku na kávu, plyšáka a repráček na hudbu a poslech mluveného slova,“ tvrdí. Ve Skandinávii Jana totiž často poslouchala podcasty včetně Casablanky, některé prý pomáhaly při náročném tlačení kola v bažinách!

Evropa není lehká a neodpovídá obvyklým stereotypům

„Evropa není lehká. Trasa vedla hodně po lesních cestách, single trailech a podobně. Bylo to opravdu těžké. Taky jsem optimistka, takže mi až do Francie trvalo zjistit, že to už asi lepší nebude,“ směje se bikepackerka.

Vyzdvihuje Skandinávii, Dánsko, ale i Španělsko. Příjemným překvapením pro ni byl živý, upovídaný kontakt s Finy anebo Francie bez stereotypu o bariéře bez znalosti místního jazyka.

Poslechněte si skvělé zážitky z European Divide Trailu, který Jana Liška projela ještě před vyladěním trasy. Nabízíme kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.