Chci módu i obhajovat, ale má hrozné neduhy. Moc peněz je v ní obrovská, říká autorka knihy On Fashion

14. říjen 2024

Z dětského snu realita, která se ale brzo začne zajídat. I tak by se dala popsat zkušenost Adély Šponerové, která už od mala svůj životní směr spatřovala v módě. Nejdřív si vyzkoušela modeling, přispívala do fashion magazínů, potom zkusila módní PR a nakonec dostala nabídku na stáž v jednom z nejvlivnějších módních domů na světě. A právě tahle poslední zkušenost v Adéle vyvolala znechucení a odpor. O své zkušenosti teď napsala knihu On Fashion: O (bez)významnosti módy.

Kniha rozhovorů s osobnostmi z módy i mimo ni reflektuje celou módní branži a problematizuje ji skrze témata, jako je povrchnost, toxicita, udržitelnost i nebezpečí módy. Ta jsou ale rámována i Adélinou osobní zkušeností. Poodkrývá, co ji na módě přitahuje, ale i odpuzuje a dotýká se i niterných rozporů, které v ní vyvolává.

Čtěte také

Móda a její produkce je spjatá také s ideály krásy, které se v čase proměňují, ale je otázka, jestli se stávají skutečně inkluzivnější. „Dnes dochází k tomu, že se rozšiřuje pole toho, co považujeme za krásné, ale vždycky je podle mě důležité se ptát, proč k tomu ta móda přistupuje. Proč dělá kampaně, kde je definice krásy širší? Je to proto, že chtějí podporovat různé podoby těla? Nebo je to proto, že v nějaké skupině identifikují novou ekonomickou skupinu?“ ptá se Adéla.

Jedním z témat je i udržitelnost módy a kritika fast fashion, kterou se Adéla Šponerová zabývá dlouhodobě. „Dívala jsem se na to tak, jestli můžeme po lidech chtít, aby tohle řešili, když řeší brutální dvojcifernou inflaci a válku skoro u sousedů. Můžeme po nich chtít, aby přemýšleli, jestli chodí do sekáčů? Kritika fast fashion je pro mě vlastně docela kontroverzní,“ dodává.

V čem všem je móda problematická a v čem si naopak zasluhuje obhajobu? Poslechněte si rozhovor s novinářkou a autorkou knihy On Fashion: O (bez)významnosti módy, Adélou Šponerovou.

Spustit audio

Související