Cholerické výbuchy teenagerů na YouTube připomínají Denise Lavanta v Holy Motors

27. duben 2015

Fantastickým filmem Holy Motors francouzského režiséra Leose Caraxe proplouvá hlavní postava hraná Denisem Lavantem. Jeho postava-chameleon pan Oscar během své pouti snímkem vystřídá 11 rolí. U pana Oscara není nikdy zcela zřejmé, jaké aspekty jeho rolí tvoří jádro samotné postavy a jaké jsou jenom produktem jeho podivného zaměstnání jakéhosi futuristického námezdného herce proplouvajícího realitou. Ambivalence záměrů a motivací Lavantovy postavy je silnou paralelou k fenoménu (pravděpodobně) falešných cholerických videí na YouTube.

YouTubový kanál Jesseho Ridgwaye, na kterém vystupuje pod jménem Mc Jugger Nuggets, vypadá na první pohled jako každý jiný úspěšnější kanál. Mezi videi, ve kterých Jesse mluví o svých oblíbených hrách, nebo úsměvně neumělými pokusy o skeče tu však najdete videa zaznamenávající cholerické výbuchy jak Jesseho otce, tak Jesseho samotného. S jedním takovým videem se Jesse poprvé proslavil, když na podzim loňského roku kolovalo celým internetem. Video zaznamenává večeři Jesseho rodiny na díkuvzdání, která se trochu zvrhne. Na povrch totiž probublá dlouhotrvající konflikt mezi Jessem a jeho otcem, který neschvaluje styl života svého syna a rád mu káže, že by si měl najít práci. Jesse se nakonec tak rozčílí, až v cholerickém záchvatu převrhne stoly s celou hostinou a s nelidskými skřeky vyběhne ze sklepa, kde se večeře odehrávala.

Viralitu videa nezařídila jenom velkolepost Jesseho výbuchu. Mnoho lidí video sdílelo také s pochybnostmi o jeho pravosti. Mnozí se pak pustili do králičí nory Jesseho youTubového kanálu, který kromě obyčejných videí obsahuje sporadickou sérii s názvem Psycho Series. Tato videa jsou většinou natáčená Jesseho bratrem Jeffreyem, který evidentně rád inscenuje situace, ve kterých se střetne jeho cholerický otec a bratr. Najdete tu epizody s rozmlácenou televizí, CD s počítačovými hrami rozsekané sekačkou na trávu, zapálený vánoční stromek a mnoho jiné vzteklé destrukce. Jesse nechává svého bratra tato videa nahrávat na svůj kanál prý proto, že jsou oblíbená, mají spoustu zhlédnutí, což narcistnímu Jessemu v konečném důsledku vyhovuje.

Čtěte také

Jesseho kanál není prvním svého druhu. Podobným způsobem se v roce 2009 proslavil Stephen Quire, jehož výbuchy začal na svůj youTubový účet s přezdívkou wafflepwn nahrávat jeho bratr Jack. Bratři se se svými videi dostali například až do skeče komika Tosh.0 na americké kabelové stanici Comedy Central, který se celý točí okolo otázky, jestli jsou videa inscenovaná či ne, aniž by ji důvěryhodně zodpověděl. Po několika letech se na YouTubu objevilo pár videí dokazujících, že Stephenovy výbuchy jsou inscenované – obsahovaly totiž několik verzí stejných scének.

Pokud se proberete dostatečným množstvím Stephenových a Jesseho videí, brzy narazíte na spoustu paralel. V některých případech jsou pasáže Jesseho videí tak podobné momentům z těch Stephenových, že působí jako nenápadná pomrknutí na svůj inspirační zdroj. Jesse se do svých Psycho Series pustil s o něco větší vervou a doplnil je o celou online identitu včetně instagramového a twitterového účtu a v posledních dnech i o vlastní youTubový kanál svého bratra Jeffreyho. Na rozdíl od Stephena nechává Jesse přes svoje videa zobrazovat reklamu, což mu s miliony zhlédnutí musí více než vynahradit zobrazovanou destrukci majetku a poskytovat minimálně obstojné kapesné.

Přes mnoho drobných, ale zřejmých náznaků, že videa jsou inscenovaná, je navíc celé debata o autenticitě videí lehce zavádějící. Není náhodou, že mezi komentáři pod videi obou chlapců se velmi často objevují názory typu „Je mi jedno, jestli jsou videa zinscenovaná, stejně na ně hrozně rád koukám.“ V mnoho let trvajících cholerických sériích je těžké najít hranici toho, co Stephen a Jesse dělají sami od sebe a co pro youTubovou slávu. Bůhví jestli tuto hranici vidí i lidé z jejich bezprostředního okolí, nebo dokonce oni samotní. Mohou jen doufat, že se jim jejich hra s identitami nevymstí. Jak totiž říká pan Oscar v Holy Motors: „Tvůj trest jsi ty sám. Věčně žít sám se sebou.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.