Chtěl jsem lépe poznat svou zemi, říká fotograf, který za pět let obešel pobřeží Velké Británie

22. říjen 2020
Rozhovor VR a MM

Pět let, 11 000 kilometrů a víc než 170 tisíc fotografií. Britský fotograf Quintin Lake v září úspěšně dokončil svůj dlouhodobý projekt, při kterém obešel celé pobřeží Anglie, Walesu a Skotska. „Z osobního pohledu můžu říct, že své zemi teď rozumím mnohem, mnohem víc. Má v sobě víc přírody, než jsem si myslel. Zaujalo mě také, jak jsou lidé náležitě pyšní na svůj kousek země, ve kterém žijí,“ říká v rozhovoru pro Radio Wave.

The Perimeter – tak fotograf pojmenoval svůj zatím poslední dlouhodobý projekt. Když letos 15. září přišel ke katedrále svatého Pavla v Londýně, mohl ho začít považovat za úspěšně dokončený. „Přijde mi, že se zatím vracím zpátky na zem. Ještě před pár týdny jsem byl sám ve stanu a dnes si o té cestě neustále s někým povídám. Být už jen doma pro mě zatím není normální,“ říkal z Londýna na dálku do studia Radia Wave.

Quintin Lake

Quintin Lake

Oceňovaný britský fotograf se specializací na krajinu a architekturu. Je vystudovaným architektem a svůj zájem o geometrii přenesl i do komerčních fotografií. Kromě nich se specializuje na dlouhodobé projekty, při kterých spojuje svou profesi se svým koníčkem – procházkami krajinou. Jeho snímky byly publikovány v předních britských magazínech jako National Geographic Traveler nebo ICON magazine. Tvorbu Quintina Lakea můžete sledovat na jeho webových stránkách nebo facebookovém profilu a více o samotném projektu The Perimeter můžete zjistit zde.

Ačkoliv je na podobné dlouhodobé fotografické projekty mimo domov zvyklý, kvůli rodině si na cestu kolem Velké Británie musel stanovit jasná pravidla. „Na cestě jsem byl vždy v rozmezí dvou až devíti týdnů a pak přijel domů na období jednoho až tří měsíců. Byl to čas, kdy jsem editoval a prodával fotky. A hlavně jsem byl tátou,“ říká Quintin, který se musel také pravidelně hlásit své manželce prostřednictvím satelitního telefonu. „Po většinu času na cestách nebyl signál. Byli jsme domluveni, že když se ve stanovený čas neozvu, zavolá pobřežní hlídku.“

Nechybělo mnoho a o pomoc si britský fotograf volal sám. Na severu Anglie uvízl mezi útesy Holderness Cliffs, které jsou pověstné silnou erozí. „Pohyboval jsem se pod útesy blízko moře, už se stmívalo a říkal jsem si, že je načase vyšplhat nahoru do bezpečí. Útesy byly pěkně mokré a já po nohy uklouzl do moře. Byla tma a hladina stále stoupala. Nakonec jsem našel místo, na které jsem se dokázal vyškrábat. Měl jsem obrovské štěstí,“ přiznává fotograf.

Snímek z projektu The Perimeter, během kterého Quintin Lake obešel pobřeží Velké Británie

Co obnášely přípravy na projekt The Perimeter? Kolik kilometrů na své cestě denně ušel? Proč měl v Anglii problémy se stanováním ve volné přírodě? Co nesl 11 000 kilometrů v batohu? A čím na cestách vyvažoval samotu? Dozvíte se v rozhovoru.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.