Chtěla jsem, aby to vyšlo i aby mi někdo pomohl, říká mladá žena o svém pokusu o sebevraždu

8. říjen 2021

V Česku si vezmou život v průměru tři lidé denně, častěji muži. Nezanedbatelná část těchto lidí se potýká s duševními poruchami. Vytvořit divadelní projekt o sebevraždách bylo o neustálém balancování, aby obsah sdělil důležité, ale zároveň nebyl návodem pro lidi, kteří o sebevraždě přemýšlí, říká jeho dramaturg David Košťák.

Projekt Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje měl premiéru na nedávném Mezinárodním festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu v Praze. Formou takzvaných audio procházek vypráví příběhy pěti lidí, kteří v nějakém období svého života uvažovali o sebevraždě nebo se o ni pokusili, popřípadě se zabil někdo z jejich blízkých.

Příprava projektu byla podle autora a dramaturga Davida Košťáka nesnadná. „Chtěli jsme umožnit posluchačům, aby na základě těch myšlenek, které zaznívají, pochopili, co lidi k sebevraždě vede,“ říká Košťák. „Mysleli jsme, že přijdou hlavně lidé z divadelního prostředí, ale nebylo to tak. Projekt přitáhl řadu lidí, kteří to akutně řeší, přišli i lidi, kteří docházejí do stacionáře a už to téma někde řeší, diskuze pak byly hodně emotivní a otevřené,“ doplňuje režisérka Dušková.

Čtěte také

Otevřená byla v tématu svých pokusů o sebevraždu i třiadvacetiletá Lucie, která se pokusila zabít před dvěma lety, a to rovnou dvakrát po sobě. Své pokusy dává do souvislosti s depresemi a tlakem na výkon, který pro ni byl v té době přirozený.

„Vsugerovala jsem si, že když nedodělám školu, tak se můžu jít zabít, protože můj život nemá smysl,“ říká Lucie. Při prvním pokusu o sebevraždu ještě dokázala zavolat kamarádce, po tom druhém se probudila po několika dnech v nemocnici. „Tehdy mě hrozně mrzelo, že se to nepovedlo,“ vzpomíná Lucie.

Kdy Lucie přestala litovat, že jí pokus o sebevraždu nevyšel, a co jí pomohlo? Jak těžké je vyhledat pomoc? A kde bude možné se zúčastnit dalších repríz audio procházek s tématem sebevražedných myšlenek? Poslechněte si Diagnózu F s Lindou Duškovou, Davidem Košťákem a Lucií.

Pokud přemýšlíte o sebevraždě nebo o někom takovém víte, neváhejte vyhledat nebo zprostředkovat pomoc.

Mapa sociálních služeb v psychiatrii

Mapa zdravotních služeb v psychiatrii

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka