Chtěla jsem přestat soudit lidi podle oblečení. Studentka převlékla za 60 dní 60 identit

21. prosinec 2021

„Jeden kamarád mi řekl, že po těch všech lidech, za které jsem se oblékla, už vůbec netuší, kdo vlastně jsem,“ směje se Alžběta Skalická. Studentka liberecké TUL se rozhodla pro experiment zaměřený na identitu, sebevědomí a na to, jak nás ovlivňuje naše oblečení. Lidi ve svém okolí žádá, aby jí vždy na jeden den půjčili šaty, které jsou pro ně typické. Poslechněte si, s jakými reakcemi se setkává a jak ji převlékání do cizích outfitů ovlivňuje.

„Je náročné nosit každý den cizí věci. K večeru jsem se už nemohla dočkat, až doma obléknu něco vlastního. A těšila jsem se na víkendy, kdy jsem cizí oblečení nenosila. Nakonec jsem si musela dát chvíli pauzu,“ popisuje Alžběta. Na střídání cizích outfitů pro ni není náročné jen fyzické nepohodlí, ale také to, jak naráží na její vlastní povahu způsob oblékání.

V podcastu popisuje, jak se v outfitech svých kamarádů, spolužáků, příbuzných nebo náhodných známých cítila. A také to, jak na její časté proměny reaguje okolí v Liberci, kde studuje.

„To, co mě k převlékání přivedlo, vůbec neodpovídá výsledku, který z toho vychází. Chtěla jsem přestat soudit lidi podle šatů. A také si upevnit vlastní sebevědomí v nějakém jiném směru než v oblékání. To úplně nevyšlo,“ směje se Alžběta. V podcastu se dozvíte, proč jí střídání různých identit na sebevědomí nepřidalo a jak ji projekt, ve kterém stále pokračuje, ovlivnil.

Alžběta Skalická

„Překvapilo mě, že lidé, kteří se o módu vůbec nezajímají, jsou často na své oblečení mnohem opatrnější,“ říká Alžběta Skalická v podcastu Šatníky. Poslechněte si, jak se cítila v outfitech horolezců, hiphoperů, kamarádek, příbuzných nebo hudebníků.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.