Čím vším jsou pro nás přátelé? Budou tady, i když rodina či partneři nechtějí nebo nemohou

10. prosinec 2019

„Přátelé s námi mohou být a často i jsou déle než partneři. Některé kamarádské vztahy trvají od dětství až do konce života,“ říká v Balancu Michal Petr, psycholog, terapeut a lektor. Rodinu si nevybereme a partnera máme jenom jednoho. S přáteli často sdílíme v životě mnoho, volný čas, starosti, zábavu i úspěchy. Když už nemáme rodiče nebo rodina dobře nefungovala, tvoří přátelé síť vztahů, která nás provází životem.

„Ve zdravém přátelství jsme sami sebou. Máme se rádi navzájem, nabízíme lásku, respekt k silným i slabým stránkám a vztah nevzdáváme kvůli chybám.“ Hranice a podobu vztahu v přátelství určujeme sami. Pro některé je v pořádku se obejmout, spočinout tak i minutu, ale pro někoho už je to příliš. S některými přáteli se nám dobře řeší důležitá a osobní témata, s jinými třeba sportujeme, jezdíme na výlety, ale do hloubky naše konverzace nejdou a je to v pořádku. Kamarádi nemohou hrát všechny role a uspokojovat všechny potřeby najednou.

Čtěte také

Přátelé jsou někdy více než partneři, ale není to vztah sexuální. Intimita je něco jiného. Přátelům se někdy dokážeme otevřít. V partnerském vztahu je důležitá sexualita a pocit přijetí, proto se objevuje více strachů a zábrany před upřímností. U přátel se tolik nemusíme bát, že nás odmítnou nebo odsoudí. Proto jim můžeme svěřit i to, co bychom se partnerovi báli.

„Opravdová přátelství zrají jako víno a jejich kvalita se pozná až s léty,“ říká Michal Petr. O hloubce a kvalitě vztahů nemusí vypovídat témata, která spolu probíráme. Někdy se známe už skoro nazpaměť, zažili jsme toho spolu dost, víme o sobě téměř vše. Proto můžeme zažívat hluboké spojení, i když se bavíme nebo děláme zdánlivě banální věci, třeba probíráme nové mobilní telefony.

Psycholog, terapeut a lektor Michal Petr

Skutečná přátelství vydrží desítky let. Nové kamarády můžeme získávat kdykoliv v průběhu života. Není pravda, že to je s přibývajícím věkem složitější. Pouze věnujeme více času a pozornosti rodině a práci. Ale když například odejde dlouhodobý partner, tak se některá přátelství oživí, aktualizují. Třeba jen na kratší období, než potkáme někoho nového. A jak je to vlastně s množstvím přátel? Na počtu nezáleží. Více vztahů nutně neznamená, že budou povrchní, a naopak.

Poslechněte si Balanc o přátelství, jeho hranicích a upřímných vztazích.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka