„Cítím se tu líp než v galerii.“ Komiks Tomáše Motala hledejte v metru po cestě na záchod

15. červen 2021

Výkřiky, které se tříští v ozvěně přestupní chodby, zápach moči, blikající zářivky a proudy zdánlivě netečných těl, která jako by během tranzitní doby mezi domovem a prací nic nezajímalo. To jsou kulisy, do kterých zasadil ilustrátor Tomáš Motal s kurátory z Hidden gallery své kresby pod názvem Florenc Gotham Traum. Jaké to je, mít výstavu u záchodků ve vestibulu stanice metra Florenc?

„Filip Kartousek, kurátor Hidden gallery na Žižkově, spolu s Danielou Kadlečkovou teď otevřeli tenhle prostor pro plebs, co se nehodí do jejich čisté galerie. Pro mě je tohle úplně normální místo. Já se tady cítím možná líp než v galerii,“ říká absolvent malby na Fakultě umění Ostravské univerzity, který se definitivně usadil ve svém komiksovém univerzu Traum, Tomáš Motal.

Výstava Tomáše Motala u veřejných záchodků na Florenci

Tomáš zpracoval na větší formát několik svých oblíbených komiksových světů, jako Soudce Dredda, Hellboye, Batmana a Watchmena, a dal jim do ruky svůj komiks Traum. Vitríny mají fungovat jako reklamní poutače na sešity, které kreslí.

„Zpracovávám ztracený lidi, white trash na okraji společnosti. Ale je to komiks, takže si hraju s tím, že je cool obleču a tak. Musíš z nich vytvořit zapamatovatelné postavy,“ říká mi Tomáš, když postáváme u záchodků a sledujeme dění kolem.

„Být hrdina? Asi stačí dělat dobré věci pro své okolí. Nemusíš mít laserový zrak nebo převracet auta,“ myslí si umělec, jehož dlouhodobou fascinací je periferie, která se dá najít třeba v centru Prahy. Tam do konce června můžete vidět výstavu Florenc Gotham Traum.

Výstava Tomáše Motala u veřejných záchodků na Florenci

Jak to chodí na záchodcích stanice metra Florenc? Jak se v kulisách neutěšeného dopravního uzlu objevila výstava? A proč má Tomáš Motal potřebu zabývat se odvrácenou stranou města? Pusťte si celý rozhovor.

Výstava Tomáše Motala u veřejných záchodků na Florenci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.