„Cítíme se jako v Británii devadesátých let.“ Nová kompilace mapuje ukrajinskou elektronickou scénu

28. březen 2019

O ukrajinské elektronické scéně se v poslední době, často relativně povrchně, píše jako o raveové revoluci nebo zvukové reakci na politické změny v zemi. Celkem vypovídající pak je, že kolektivy a iniciativy jako Cxema nebo klub Closer figurují nejen v hudebních, ale také módních médiích. Kromě těchto jmen však na Ukrajině působí mnoho jiných scén a kolektivů, fungujících na principu DIY.

Jedním z nich je i ШЩЦ (čti Shits), který funguje jako label a promotérská skupina. Jejich aktuálním počinem je kompilace představující aktuální hudební tvorbu na Ukrajině s důrazem na elektroniku. Naleznete na ní etablované producenty, jako je Stanislav Tolkachev, ale také nová jména ukrajinské elektroniky jako Sasha Very nebo TofuDJ.

ШЩЦ: Kyjevský hudební kolektiv táhne kulturu z klubů do nevyužitých budov

Bohdan Konakov je ukrajinský hudebník, promotér a kulturní aktivista

Bohdan Konakov je ukrajinský hudebník, promotér a kulturní aktivista. Jeho aktivity však přesahují čistě hudební kontext. Zajímá ho nejen organizace parties, ale i urbanismus a veřejný prostor, tedy třeba výsadba stromů nebo záchrana historické architektury. Spolupracoval se známým kyjevským promotérským kolektivem Cxema a momentálně má vlastní seskupení ШЩЦ.

„Hlavní myšlenkou naší první kompilace bylo vybudovat silné spojení mezi různými komunitami a umělci na Ukrajině. Máme možnost organizovat koncerty, dělat dobrou hudbu a prezentovat a prodávat ji po celém světě. Záleží nám hlavně na těchto vazbách a přátelství. Nechceme dělat komerční kulturu. Chceme, aby to bylo opravdové, v určitém smyslu naivní,“ říká A-Body, autor kompilace a šéf labelu.

„Je zajímavé, že se tady na Ukrajině cítíme jako v Británii 90. let. Byly to skvělé časy a my je tady prožíváme právě teď. Když se podíváte na elektronickou hudbu, ty nejlepší nápady a hity vznikly právě v 90. letech. Možná je to kvůli určité naivitě nebo chybějícím zkušenostem, ale také nekomerčnosti a upřímnosti. Je důležité, aby hudba měla duši,“ dodává A-Body.

Jak zní tracky z nové kompilace mapující nezávislou ukrajinskou elektroniku? Poslechněte si nový díl Východisek.

We feel like in 90’s Britain. New compilation presents contemporary Ukrainian electronic music

Ukrainian electronic music scene has been recently presented – mostly superficially – as a rave revolution, a sonic reaction to the political upheaval in the country. It's thus symptomatic that collectives and initiatives such as Cxema or the Closer Club are featured not only in music, but also fashion magazines. Besides these few names, there are plenty of other scenes and collectives in Ukraine, largely operating on DIY principles.

One of them is ШЩЦ (pronounced as “Shits” - hear our interview about the collective here), which operates as a label and event organiser. Their latest initiative is a compilation presenting current underground electronic music in Ukraine, with established names such as Stanislav Tolkachev, as well as newcomers like Sasha Very and TofuDJ.

“The main idea of our compilation was to build strong connections between various communities and artists in Ukraine. We have the possibility to organise concerts, make good music and present and sell it worldwide. What matters are these friendships and relationships. We don't want to produce commercial culture, we want it to be honest and somehow naïve,” says the author of the compilation and label head A-Body.

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.