Cyberpunkovému anime Ghost in the Shell: SAC_2045 nepomohlo ani vyhlášení trvale udržitelné války

6. květen 2020

Jeden ze základních kamenů japonského cyberpunku Ghost in the Shell se letos rozrostl o další příspěvek. Animovaný seriál s podtitulem SAC_2045 navazuje na sérii Stand Alone Complex, ale kromě sterilní počítačové animace a doslovných odkazů na 1984 mnoho podnětného nepřináší.

Děj se odehrává v kulisách, které vizuálně míchají cyberpunk s ekologickou postapokalypsou, ale bohužel ne příliš nápaditě. Globální společnost existuje na principu „trvale udržitelné války“ několika mocností. Prvky postapokalypsy a dystopie ale seriál spíš jen tak nadhazuje, než aby nám ukázal fungování společnosti v praxi.

Oproti starším dílům Stand Alone Complex se tvůrci tentokrát rozhodli pro 3D animaci. Ta sice nevypadá úplně ošklivě, ale nepůsobí příliš životně a připomíná spíš videohry než anime. Videoherní je ostatně i vyprávění seriálu, které nabízí hodně klasický technologický thriller s typicky rozehranými napínavými situacemi a bombastickými akčními scénami. Posthumanistická spiritualita ve stylu slavného filmu Mamoru Ošiiho se tu opravdu nekoná.

Více o spiritualitě umělých inteligencí, animovaném cyberpunku a trvale udržitelné válce si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.