Czeching 2024: koho Radio Wave pošle na Eurosonic? Soutěží NIVVA, sunnbrella a We Are Domi

11. červenec 2024

Exportní projekt Czeching Radia Wave letos představí tři výrazné zástupce domácí hudební scény. David Žbirka alias sunnbrella s moderním pojetím žánru shoegaze, skandinávským popem ovlivněné trio We Are Domi a audiovizuální projekt NIVVA (spojující hudbu s digitálním uměním) – tito interpreti společně vystoupí 12. září v prostoru ARCHA+. Vítěz či vítězka se následně představí na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v Nizozemsku.

V pořadí již dvanáctý ročník Czechingu představí domácímu publiku i mezinárodně složené porotě výběr tří výrazných interpretů současné tuzemské scény. Počet nominovaných je jen jednou z letošních změn, odborná porota bude letos vítězný projekt vybírat ne ze čtyř, ale ze tří nominovaných. Vítěz či vítězka se pak v lednu 2025 představí mezinárodnímu publiku na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag (ESNS). S finanční podporou Radia Wave natočí singl a videoklip nebo absolvuje coaching s někým z předních odborníků z hudebního byznysu.

Čtěte také

Slavnostní vyhlášení proběhne ve čtvrtek 12. září v rámci akce Czeching Showcase spolu s koncerty všech nominovaných a velkým hudebním večírkem k 18. narozeninám Radia Wave. Letos poprvé se Czeching Showcase odehraje v pražském prostoru ARCHA+, který od roku 2024 působí v prostorách původního Divadla Archa a je svým zaměřením na mladé tvůrce a publikum, dramaturgií i otevřeným přístupem ideálním prostorem a spolupořadatelem pro Radio Wave.

Čtěte také

Na letošním showcasu a narozeninách se tradičně představí celá řada kapel a DJs. Vedle jmen jako Kewu, STEADY nebo Kluci z garáže (digitálního boybandu ve složení Toyota Vangelis, BoLs/sLoB a sxilence) vystoupí také vítězka hitparády neobjevených Startér Máří. Jako zahraniční headliner se potom představí marocko-britský zpěvák, producent a performer Babymorocco, kterého na tuto akci přivezou Heartnoize Promotion.

Čtěte také

Hudební redakce Radia Wave pro letošní ročník vybrala nominované pokrývající širokou škálu žánrů a osobností. „Je dost dobře možné, že letos půjde o žánrově nejrozmanitější ročník. Těším se, že NIVVA svého digitálního avatara propůjčí desetimetrovému promítacímu plátnu, sunnbrella představí osobitě aktualizovaný nu gaze a We Are Domi uhranou elektropopovým maximalismem a velkolepými refrény,“ představuje letošní výběr hudební dramaturg Radia Wave Filip Černý.

Hlavním kritériem při výběru nominovaných byl stejně jako každý rok jejich exportní potenciál. „Při výběru nominovaných pro nás byla klíčová především jejich předchozí zkušenost s hraním v zahraničí nejen na showcasových festivalech, ale i v rámci turné. Jsme si jistí, že všechny tři nominováné projekty mají velký exportní potenciál a dokáží tuto příležitost využít na 100%.“ říká koordinátor projektu Martin Šolc.

Czeching Showcase + 18. narozeniny Radia Wave

Šestnáctičlenná porota složená z hudebních dramaturgů rozhlasových stanic, festivalů i hudebních klubů z celé Evropy vybere v průběhu léta vítěze. Ten pak kromě vystoupení na ESNS, finanční podpory a networkingu bude mít navíc ještě před svým vystoupením v Nizozemsku příležitost představit se na dalším evropském showcaseovém festivalu. „Jsme v úzkém kontaktu s předními showcaseovými festivaly napříč Evropou. Věříme, že se nám pro vítěze podaří zajistit i další příležitosti, které mohou být odrazovým můstkem právě na ESNS,“ přibližuje letošní novinky Filip Černý.

Více informací o projektu a nominovaných najdete na wave.cz/czeching.

autor: Filip Černý
Spustit audio