TO DA BEAT YO!! č. 15

29. duben 2003

V kulatém patnáctém vysílání To Da Beat Yo!! vás od majku zdravil K-Hill. Pondělní hip-hopovou půlhodinku kompletně věnoval vydání třetího pokračování East Side Unie, kompilaci rapu východního evropského bloku. Přítel na telefonu byl otec kompilace, Orion z pražské formace Peneři Strýčka Homeboye, s kterým K-Hill udělal krátké interview.

Před několika dny vyšla s devatenáctým číslem časopisu BBaRáK East Side Unia 3 a její vydavatelé Terorist? Records na ní představují opravdu kompletní východní blok. Snad s výjimkou Rumunska, Bulharska a zemí bývalého Sajuzu vyjma Ruska, tu jsou zastoupeny všechny velmoce východních scén. Na kompilaci, která by snad mohla sloužit jako audio pomůcka na školním oboru slavistika, zazní paleta řečí. Slyšíte češtinu, slovenštinu, polštinu, ruštinu i chorvatštinu - mezi touto slovanskou školou se snad vymyká jen ungrofinská maďarština, které prostě nemůžete rozumět. A tak 18 skladeb dokonale zrcadlí hiphopovou situaci na východní frontě. A zatímco je na té západní klid, ta východní o sobě dává vědět celkem slušným tónem.



00129552.jpeg

Pojďme tedy na první track, na první zemi, zavítejme do Polska, které se bezesporu může pyšnit nejrozvinutější scénou, z které kouká spousta talentovaných lidí či vydaných desek. V Polsku jsou na hudbu peníze a hiphop je tam moderní. To samo sebou přineslo do této země jazzu a papeže obrovský mainstreamový drtič, který má zhoubnou moc a z té samé scény se vedle poctivých projektů zubí i tupé, bezduché věci. Polská scéna má velké zázemí, současně je zde okolo 4000 hiphopových skupin, vezměte v potaz to, že u nás může být jen dvojnásobek lidí, kteří tento styl jenom cení. Orion při výběru vsadil na chardkorovou kartu z varšavských ulic a vybral po dvou peckách z nových alb WWO a kámoše Tedeho z Varšavského Děště. My jsme si pustili pohodovou "Nie Bój sie zmiany na lepsze" od WWO.

00129553.jpeg

"W Wyjątkowych Okolicznościach", nebo taky "W Witrynach Odbicia", celé názvy zkratky WWO, varšavského hárdkoru z ulice, producentů Magiery a L.A., na mikrofonu s účastí francouzských Soundkail a jejich varšavského kamaráda FU z velkého uskupení ZIP Sklad. Neboj se změny v lepší, nám kážou WWO.

Do seskupení těchto států patří i naši bratia, kteří se nikdy neztratia - na této desce se představují bratislavští Názov Stavby s remixem na pecku "Pri tom istom stole" z nedávno vydané desky "Reč naša" a také jejich frontman Dano se svou sólovkou "Toto je". Nesmíme však zapomenout ani na Vece a Rytmuse z Kontrafaktu, kteří jsou tu na remixu hymny "Noc je půlka dne" od Indyho a Wiche. I slovenská scéna sílí, jejich největší kapela Názov Stavby má čerstvě po svém debutu - kapel, mejdanů ale i lidí kolem na Slovensku jenom přibývá. Ve vysílání zazněla vizitka od Dana pod novým pseudonymem Čistychov s názvem "Toto je".

Dano aka Čistychov z Názvu Stavby tak představil naše slovenské bratry a je myslím na čase si přiblížit scénu místní. Na kompilaci krom hlavního motoru, pražských PSH vystoupili i další kapely. Remix Indyho a Wiche na pecku "Noc je půlka dne" jsme už zmiňovali. Dále je tu Dědek z bývalých Šesti polnic, avšak z dnešních nadějných Prago Union se svou peckou "Metronom". Asi nejaktuálnější skladbou této kompilace je však skladba "2005" od Super Croo. Toto označení skrývá další Pražáky K.O.Krů, které nekompromisně reagují na politiku, ropu a zbraně. Naše luhy a háje tak zastupují čtyři pecky od čtyř kapel.

Celá kompilace začíná intrem se záznamníkem. Slyšíme tam všechny hlavní aktéry ze všech východních metropolí. Já jsem však vytočil telefonní číslo Oriona s tím, že se záznamníku budu moc vyhnout a Ori to zvedne.

PSH to se svou novou peckou "Bys chtěl víc" na nové kompilaci East Side Unia 3 rozhodně rozjíždějí spádnějším stylem. Po měkčích věcech se tak snad vrací k původní striktnosti, samozřejmě že dle Wichovi produkce.

Pojďme však na mapě dál doprava až do dalekého Ruska. Veliká Moskva nám po čtyřiceti letech okupace představuje něco příjemnějšího, novou hiphopovou mladou vlnu, kterou na této kompilaci zastupují dvě kapely. P-13 tu mají dvě pecky. Další kapela se jmenuje Kasta. Celkově tu však Rusové působí jen jako exotická vizitka východní cestovní kanceláře a mnohem příjemnější dovolenou tak strávíte při poslechu jiných věcí. Podobně jsou na tom i další Slované, tentokráte z Chorvatska. Záhřebská grupa Bolesna Brača tu má také dva kousky, které jsou v porovnání s polskými, maďarskými, ale i československými věcmi prostě slabší. V globálu to však svědčí o velkém rozmachu této kultury a je dobře, že na ně East Side Unia nezapomněla. Pojďme na pecku od P-13 - "Ja znaju ĺudej".

00129558.jpeg

Moskevská formace P-13 nám se svou peckou "Ja znaju ĺudej" představuje tu nejvýchodnější scénu. My se však nakonec přesuneme zpět blízko k nám. Po slovanské invazi nesmíme zapomenout na uherské koně. Maďarské čabajky, které moc dobře známe, tu pochystaly také dva kousky. Veliká budapešťská rodina Kriminal Beats ve svém středu sdružuje spoustu rapových řemeslníků. Ti všichni dohromady pracují na různých projektech, které pak vylézají pod různými jmény. My známe například Firmu, ale i Faktorlabor nebo Interfunk. Maďaři se klasicky představují výbornou produkcí, ale i velmi zajímavou flow, která jejich jazyk maže líp než čínská mast rány. Tady je pecka "Territórium" od maďarských krutorů Bankos a NKS, též z rodiny Kriminal Beats.

00129560.jpeg

Závěrem? East Side Unie 3 nám představuje spoustu nového, nové kapely, styly, krajiny. Co víc si přát. I toto její třetí pokračování se tedy takto řadí mezi nejdůležitější vydané desky na naší scéně a nemělo by chybět v žádné sbírce toho, kdo hlásá, že poslouchá rap.

autor: K-Hill
Spustit audio