Daniela Drtinová v Automatkách: Z hlediska mentálního nastavení jsme na úrovni středověku

26. červen 2016

„Vyděsila mě míra cenzury, která zřejmě je zakořeněná v českých novinářích a některých historicích. Kdo má právo říct, která z osobností a který z vědců, profesorů a lékařů má právo vystoupit ve veřejném prostoru?“ říká Daniela Drtinová.

Na začátku června server Mediahub uveřejnil text signovaný historikem a pedagogem Davidem Františkem Wagnerem s titulkem Zoufale špatné rozhovory Daniely Drtinové: Praktická ukázka toho, jak rozhovory nedělat, když nechcete škodit veřejné debatě. Na základě článku se na internetu strhla bouřlivá diskuze. DVTV reagovala na Twitteru zprávou o tom, že se tým televize rozhodl Danielu Drtinovou upálit. Veřejnost měla možnost hlasovat v twitterové anketě, kde 43 % respondentů hlasovalo pro její upálení.

„Celá anabáze byla zvláštně nesmyslná. Zarazila mě. Pokud vytvoříte seznam hostů, kteří se navíc všichni vztahují k určitým alternativním tématům, tak vytvoříte novodobý seznam stigmatizovaných heretiků, kteří se zabývají nějakou alternativou. Podle mě se to týká středověkého paradigmatu. Pokud něco neznám, tak to neznamená, že to musím vymýtit, upálit, to je středověké myšlení,“ dodává.

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová je matkou 14leté dcery, 23 let pracovala v České televizi, odkud po sporech s vedením před dvěma lety odešla. Od roku 2014 spolupracuje na projektu DVTV (Drtinová Veselovský TV).

Autor textu vydal na svém Facebooku dovysvětlující status, ve kterém mimo jiné odůvodňuje publikování článku: „Není to hejt na objednávku. Neplatí mě ani židovská lobby, ani farmaceutické firmy a dokonce zatím ani Mediahub.“

Co si o celé věci myslí Daniela Drtinová? Jaká je její motivace v práci a jak ji ovlivňuje osobní život a mateřství? Poslechněte si rozhovor v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.