Datový novinář Jan Cibulka získal Novinářskou křepelku. Teď chystá projekt mapující konspirace

16. květen 2023

Datový novinář Českého rozhlasu a serveru iROZHLAS.cz Jan Cibulka získal aktuální ocenění Novinářská křepelka pro mladé žurnalisty do 33 let. Dostal ho zejména za vytrvalost, se kterou pomáhá zpřístupňovat data široké veřejnosti. Na cestě k jejich zprostředkování se nebojí ani soudních sporů, u kterých slavil úspěchy. Jeho práce již v minulosti přiměla úřady zveřejnit informace o počasí, kriminalitě či hromadné dopravě.

Co si vlastně představit pod pojmem datová žurnalistika? „Je to specifický přístup k novinářské práci. Trochu víc se opíráme o složitější analýzy a trochu u toho programujeme. Data a databáze tvoří čím dál víc součást světa okolo nás, například i veřejné správy. Proto se snažíme srovnat krok s ostatními hráči, abychom byli schopni tyto informace interpretovat a nenechávali to jen na těch, kteří tato data vytváří, vysvětluje Cibulka.

Jaká další témata plánuje ve své práci otevřít? „Náš datový tým se určitě bude vracet ke konspiracím. Chystáme větší projekt, který mapuje, jak jsou které konspirace zastoupeny v české společnosti. Určitě se budeme vracet i k následkům covidu, protože je to něco, co zanechalo v naší společnosti hlubokou stopu. Já osobně se také určitě budu věnovat průnikům, kde technologie ovlivňuje náš život. A zejména v těch momentech, kdy technologie nasazuje stát, uzavírá Cibulka.

Podle jakým kritérií vybírá datový tým témata, kterým se plánují věnovat? A jak často se v českém prostředí stává, že při snaze od institucí získat informace musíme dojít až před soud? Poslechněte si celý rozhovor s datovým novinářem Janem Cibulkou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.