Deprese ve vztahu. Jak se žije s lidmi, kteří mají psychické problémy nebo těžké období?

3. listopad 2020

„Lidé s psychickou nemocí či poruchou také chtějí vztah, ale v temném světě nám není dobře,“ říká psychoterapeutka a psycholožka Julie Lipská. Ve vztahu hledáme rovnováhu mezi potřebami svými a druhého. Pokud má jeden v páru nebo oba psychické onemocnění nebo zažívá těžké období, může to být složitější. Někdo uteče příliš brzy, protože se neumí s problémy druhého vyrovnat, jiní lidé zase pomáhají na svůj úkor. Jak se hledá hranice a jak se žije s lidmi s duševní nestabilitou?

„Deprese vás neobohatí, táhne vás ke dnu.“ Pokud partner nežije v pěkném světě, budeme do něho vtaženi. Když mají ve vztahu oba psychické problémy, mohou si je navzájem zhoršovat. Někdy je třeba, aby byl jeden v páru stabilnější a druhého vyvažoval. Ale sdílená životní zkušenost může lidi také přitahovat a spojovat. Když víte vy i váš nejbližší, jaké to je být na dně, najdete s druhým porozumění.

Julie Lipská

„Když člověk zažije trauma, tak ho to na nějakou dobu zničí. Ale po překonání z toho může vyjít jako vnitřně bohatší člověk.“ Je třeba rozlišovat těžká období v životě, která potkají každého. Nemoc, úmrtí blízkého, vyhazov z práce. Takové problémy můžeme zvládnout sami i za pomoci terapie a vztahy mohou posílit. Dokonce lze pak vlastní poznání a bohatství předávat ostatním. Občas máme tendenci mávnout rukou a jít dál, před problémem se uzavřeme a nechceme náročnou situací projít, utíkáme.

Čtěte také

„Na prvním rande bych neříkala, že jsem se před měsícem pokusila o sebevraždu. Musíme se o tom naučit mluvit.“ Lidé, kteří trpí, touží po pochopení a sblížení. Informace o naší minulosti, traumatech a problémech bychom měli nejbližším a potenciálním partnerům opatrně dávkovat, abychom je nezahltili a nevylekali. Obě strany si musí umět nastavit hranice. Je v pořádku pomáhat, ale ne na vlastní úkor. „Když jsme přijatí takoví, jací jsme, tak se můžeme měnit.“

Poslechněte si celý díl Balancu o soužití s lidmi s psychickými problémy.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.