Páry, které se nehádají, nemusí být šťastnější. Konflikty se můžeme učit a využít pro zlepšení

8. září 2020

„Nezáleží, kolik máte ve vztahu konfliktů, ale jestli je dovedete využít jako příležitost,“ vyvrací v Balancu mýtus spokojeného páru, který se nehádá, psychoterapeut a lektor Jan Burian. Konflikty se nám nevyhnou, pokud se je naučíme, můžeme vztah posilovat. Důležité je umět být všímavý, pozorovat myšlenky a emoce. Zjistit, co opravdu potřebujeme, a ne co si myslíme, že by se mělo. Útočit, obviňovat a vyčítat nefunguje, druhý musí dostat prostor a upřímný zájem.

„Lidé vyjadřují emoce různě, někdo je otevřenější a živější, jiný je rezervovanější.“ Když se nám ve vztahu něco nelíbí nebo chybí, je důležité nebát se to vyjádřit. Pokud v sobě budeme emoce dusit nebo snad doufat, že druhý přijde na to, co nás pálí, máme zaděláno na problém. Druhý extrém je silné a neustálé projevování emocí, ale téma je alespoň na stole. Přitom se můžeme naučit komunikovat své potřeby a řešit problémy ke spokojenosti obou. I když samozřejmě ne všechny problémy lze vyřešit. Nebo ne tak, aby byli všichni plně spokojeni.

Jan Burian

„Můžeme mít v mysli různé názory na to, co by pro nás mělo být podstatné. Ale ve skutečnosti je tam něco důležitého, co nemáme ve vědomí.“ Některé věci o sobě nevíme a neznáme. Strachy, obavy, citlivá místa, která vznikla třeba i v útlém dětství. Proto když na ně přijde řeč ve vztahu, objeví se silné emoce. Podstatné je vědět, na čem nám záleží. Základem komunikace je uvědomit si, všímat si, co je pro nás významné. Ale nemusí to být první, co nás napadne.

Pomáhá všímat si myšlenek i pocitů, uvědomovat si je. Pak můžeme předat druhému dobrý obrázek toho, co se v nás děje a o co nám jde. Velmi v tom pomáhá všímavost a obecně techniky velmi populární praxe mindfulness.

Čtěte také

„Poté musíme odhadnout a vyjít vstříc tomu, co potřebuje druhý člověk.“ V konfliktech se v nás aktivují silné emoce, nemáme v tu chvíli kapacitu je zvládnout. Zkusme se za to ale nekritizovat, nevyčítat si to. Nepříjemné emoce jsou silné signály, které ukazují, že nám něco důležitého chybí. Příjemné zase, když něco důležitého dostáváme.

„Také je dobré si všimnout kritizujících a obviňujících myšlenek směrem k druhému.“ Takové myšlenky přidávají emocím palivo a dostaneme se do módu, ve kterém nedokážeme druhého vyslyšet. Začneme vnímat partnera jako problém, který je třeba opravit. Lepší pozice je rozhodně, že jsme v tom oba spolu a stojíme proti problému. Naprostá většina lidí reaguje na kritiku obranou a útokem na druhého.

Pusťte si další tipy k dobrému řešení konfliktů a všímavosti v celém záznamu pořadu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka