„Buď jako Ježíš, buď jako Buddha.“ Hergot! s učitelem meditace Šimonem Grimmichem

14. duben 2019

Tématu meditace jsme se v Hergot!u věnovali již několikrát. Nyní vám přinášíme rozhovor s učitelem meditace mindfulness (všímavosti) Šimonem Grimmichem. Nebyla však řeč pouze o této původně buddhistické meditaci, jak ji praktikovat, nebo o tom, jak se vyučuje. Rozhovor nás přirozeně přivedl i k osobnějším otázkám po Šimonově osobní spiritualitě.

Meditaci mindfulness, kterou Šimon vyučuje, přibližuje slovy: „Je to takový západní extrakt z buddhismu. Jon Kabat-Zinn, který je určitým zakladatelem mindfulness, si jako cíl dal převzít buddhistickou praxi a psychologii a přesadit ji do západního prostředí. To, co já učím, lze tedy nazvat pozápadnělou verzí meditace.“ Takovou meditaci lze pak praktikovat jednoduchým způsobem. Člověk může sedět, chodit nebo ležet. Ať už zaujímá jakoukoliv pozici nebo se nachází při jakékoliv činnosti, měl by být vědomě plně v přítomném okamžiku. To, co se právě děje, by si měl navíc uvědomovat s postojem laskavosti, vstřícnosti a přijetí.

Šimon Grimmich

Účastníci Šimonových kurzů, kteří se chtějí této meditaci věnovat, pro ni mají různé důvody. Ty mohou sahat od touhy ulevit si od stresu až po motivaci, kterou by bylo možné nazvat jako duchovní. V kurzu se také setkávají lidé s různým náboženským přesvědčením – křesťané, buddhisté, duchovně založení lidé bez náboženské příslušnosti nebo takzvaně hledající. Kurzy navštěvují ovšem i ateisté. Sám Šimon má nejblíže k těm, kteří se na své duchovní cestě pohybují mimo jednoznačně vymezené oficiální náboženské tradice.

Mindfulness jako cesta ke svobodnému životu. Dělá intenzivní meditace z lidí buddhisty?

Meditace - mindfulness - zklidnění - klid

„Bez bolesti a nepříjemných vzpomínek to nejde, cílem je nechat mysl otevřenou čemukoliv, co přichází. Často jsou tyto věci tím nejlepším učitelem,“ řekl v magazínu Balanc Jan Honzík, psychoterapeut a lektor, který žil na Srí Lance jako buddhistický mnich. Mindfulness, všímavost, se před několika lety stala populárním pojmem. Jak vstoupily prastaré buddhistické techniky na západ, nejsou příliš zjednodušené a lze si je odmyslet od spirituality?

Zájem o téma meditace Šimon prohlubuje studiem i jako doktorand na FF UK v Praze. Věnuje se zenové meditaci v křesťanství. „Pro mě je to vlastně téma osobní, protože dlouhou dobu mě zajímalo jak křesťanství, tak meditace, resp. buddhistická meditace. Dlouho to pro mě byly dvě cesty, které šly spíš tak nějak vedle sebe. Vlastně až po pár letech, během pobytu v Německu, jsem zjistil, že se tam křesťanství se zen buddhismem setkává a kloubí. Dokonce existují zejména benediktinští mniši nebo jezuité, kteří jsou zároveň i zenovými mistry. Takže nějakým způsobem spojují obě ty tradice. To mě tenkrát hodně zaujalo,“ vysvětluje Šimon.

Zajímá vás, v čem takové spojení spočívá? Zda si je podle Šimona buddhistická a křesťanská praxe rovna? Čím se případně obohacují? Poslechněte si celý Hergot!

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.