Designblok 2015 a trendy batohy v Modeschau

3. listopad 2015

Ohlédneme se za Designblokem, který tentokrát hostilo pražské Výstaviště. V obou křídlech Průmyslového paláce a přilehlém Lapidáriu a divadlu Spirála přinesl výstavy i módní přehlídky. Zastavíme se také u fenoménu batohů, které v letošním roce do své kolekce zařadil snad každý designér, který se věnuje doplňkům.

Konec října patřil už tradičně Designbloku. Nejprestižnější české přehlídce designu, která je důležitá nejen kvůli vysoké návštěvnosti a zájmu veřejnosti a médií. Na Designbloku se vedle sebe prezentují ambiciózní výrobci a špičkoví designéři a zejména v oblasti interiérového a produktového designu jde o důležitou platformu k jejich setkávání. „I české firmy už dnes používají designéry nejen jako svůj marketingový nástroj, ale jako jedinou možnou cestu ke konkurenceschopnosti. Výrobci začínají být více otevření nápadům designérů a vznikají díky tomu zcela nové a zajímavé produkty. Podstatné je také to, že designéři, kteří se u nás prezentovali v minulosti jako absolventi, už dnes figurují jako autoři v katalozích zastoupených firem,“ řekl v rozhovoru On Air Jiří Macek. Svým podtitulem, ve kterém figuruje i slovní spojení fashion week, dává Designblok najevo, že má zájem i o oblast módního designu. Tu ale v posledních dvou letech jasně opanoval Mercedes-Benz Prague Fashion Week, na kterém se už v září představila téměř celá česká návrhářská špička. Módních přehlídek bylo proto na Designbloku méně než na předchozích ročnících. Patřily převážně zahraničním studentům, z českých autorů byla na mole zastoupená Kristýna Nováková (UMPRUM) a na samostatné přehlídce ve vítkovském památníku se prezentovala značka LEEDA.

03506149.jpeg

Z instalací designérů bych ráda zmínila poetickou čarodějnickou kolekci šperků Abrakadabra od Janji Prokič, o které ještě určitě uslyšíte dopodrobna v některé z příštích Modeschau. V zábavném dialogu mezi interiérem a oděvem pokračuje Cockerel Lenky Kohoutové. Velmi nápaditě své 3D tištěné šperky předvedli i Blueberries – na stojanu ve tvaru jednoho ze svých výjimečných 3D květinových motivů z nové kolekce Bloom. Koncept autorských brýlí z acetátu celulózy zajímavě rozvíjí i Nastassia Aleinikava. Na Designbloku premiérově představila okuláry s výraznými tlustými obroučkami. Dětskou linií doplnila své portfolio módní designérka Hana Zárubová a Monika Drápalová předvedla do prodejní podoby dotažené kusy z úspěšné kolekce spojující cyklistiku a eleganci – Free Circle. Výtvarné umění s designem se setkalo v instalaci kabelek Milimu, pod kterou je podepsaný designérský kolektiv OKOLO. Poslechněte si o ní více v rozhovoru s Milinou Havrlantovou.

V instalacích Designbloku jsem narazila také na jeden z aktuálních silných trendů v oblasti doplňků. Zatímco vloni museli mít všichni psaníčko, letos je to ideálně multifunkční sportovně-elegantní batoh. Na pražském Výstavišti svou verzi takového batohu premiérově předvedla značka Ether. Jde o přirozenou reakci na životní styl studentů a freelancerů, kteří se přes celý den pohybují po městě s notebookem. Při cestách na kole nebo v městské hromadné dopravě se jim přitom hodí mít volné ruce. Značky jako Alex Monhart, FVNK bags, Playbag nebo Braasi Industry se na batohy vyloženě specializují. Poslechněte si rozhovor s Alex Monhart, která první prototyp multifunkčního batohu navrhla jako školní práci na pražské Scholastice pod vedením Alice Klouzkové.

03506147.jpeg

Alex Monhart, podobně jako další, v prvním plánu batohové designové značky kombinuje kůži s funkčním textilem. Batoh je jako typ zavazadla v letošním roce tak populární, že se nově objevil i u značek, které se dosud věnovaly hlavně dámským kabelkám, jako třeba Luciela Taschen nebo už zmíněný Ether. V obou případech jde o batohy, které na elegantní dámskou kabelku stále nějakým způsobem odkazují (pokud není přímo jejich odnímatelnou součástí). Ve svém designu spojují multifunkčnost s elegantně-sportovním vzhledem. Drží se jednoduchosti v tvaru a monochromu v barevnosti a pracují výhradně s kvalitní kůží. Poslechněte si, co k batohům přivedlo Evu Vontorovou a Lucii Jamrichovou.

Odkazy:
www.designblok.cz
http://milimu.com/
http://alexmonhart.com/
http://lucielataschen.com/
http://www.ether.cz/

Playlist:
Aye The Great – Palm Trees (uns.)
Anubis – Leaf (uns.)
Leikeli47 – Bitch Switch (RCA Records)
Suck Fake – Bentley GT (Four40 Records)
Paleman – Admiral (uns.)
Alma Construct – On The Edge Surrounded With The Shores Of Assudrey (R&S Records)
Mikkoh + Decoteau – Swayzae (uns.)
Tropic of Cancer – Stop Suffering (Blackest Ever Black)
Rabit – Pandemic (TriAngle Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.