Deska týdne: Iron And Wine

26. leden 2011

Sam Beam vydává pod svým uměleckým jménem Iron & Wine už čtvrté album Kiss Each Other Clean. Zároveň je to první nahrávka pro evropský indie pojem 4AD, poté co opustil slovutné vydavatelství Sub Pop. Navíc mnohé z ortodoxních folkových fanoušků zaskočily zvěsti, že nahrávka bude koketovat s elektronikou. Sám Beam říká, že album nabízí mnohem přímočařejší pop. Jak nakonec celé album dopadlo?

Šestatřicetiletý Samuel Beam si svou přezdívku Iron & Wine zvolil podle jakéhosi bizarního doplňku stravy, na který narazil v obchoďáku při natáčení filmu. Ten (vedle výtvarného umění) ostatně vystudoval a nějaký čas ho i vyučoval. Několik let si pro sebe skládal písničky, než mu kamarád půjčil čtyřstopý rekordér a vznikla první dema. Jedno z nich se dostalo do rukou bratra zpěváka z Band of Horses, jedna skladba skončila na kompilaci časopisu Yeti a později se o Beamovi doslechl i spolumajitel labelu Sub Pop Jason Poneman.
Profil indiepopového písničkáře připravil Robert Candra.

„Nová deska Iron & Wine je dalším logickým krokem v dekádu trvající kariéře hudebníka-solitéra, jehož život se mimo muzikantské povinnosti odehrává především na texaské farmě vprostřed divoké přírody. Už samotné nahrávání naznačovalo změny. Nečekejte ale takový úlet, jakým bylo vydání elektronických pokusů Beirut před necelými dvěma roky. Samuel Beam je především písničkář a jeho akustická kytara vládne nové desce pevnou rukou. Vedle tradičních znaků se ale ve skladbách objevily analogové klávesy, drobná rytmická a hluková elektronika, saxofony, flétny a tu tam se z reproduktorů vyhrnou exotické perkuse a chrastítka,“ říká hudební redaktor Pavel Zelinka. Poslechněte si celou recenzi!

02237268.jpeg

Komu jinému svěřit druhou recenzi než moderátoru pořadu Natural Bridge a frontmanu Plees The Trees Václavu Havelkovi. Prozradí vám, co si myslí o Beamově novince.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.