Deska týdne: Vince Staples natočil debut, který nedělá kompromisy

30. červen 2015

Jednadvacetiletý Vince Staples vystupuje z vlny nejmladší rapové generace už svým neobvyklým původem. Narodil se a vyrůstal v Kalifornii, ale celkem dost času ve formativních letech strávil i v Atlantě u své sestry. Takže se v jeho stylu propojuje tradice gangsta rapu z východního pobřeží a zemitost metropole jižanského hip hopu. Na svém regulérním albovém debutu Summertime '06 tak vypráví historky z drogového podsvětí do dunivých subbasových beatů a výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších albových debutů posledních let.

Neobvyklé je už rozdělení zhruba hodinového materiálu na dva skoro stejně dlouhé disky. První nabízí tradičněji znějící tracky s kořeny ve „westside rapu“, zatímco druhý přikládá pod kotel excentricity a Staplese vysílá rovnou do kosmu divných beatů a temných emočních výbuchů. Když máte pocit, že deska graduje, utne prostě Staples poslední track 06 po čtyřiceti sedmi vteřinách. Proč? Prostě protože může. Stejně jako trapová sauna a první singl Señorita končí apokalyptickou codou, která zabije všechen hitový potenciál skladby.

Summertime '06 je debutová deska natočená absolutně bez kompromisů. Nehledejte na ní hitové singly, hosty slavných jmen ani producentská esa. Z dlouhé dovolené se zde vynořuje psychedelický král Clams Casino a drtivou většinu alba měl na starosti veterán No I.D. Tedy chlapík, který hrál zásadní roli v počátcích Commona i Kanyeho Westa. Historické konotace tady trochu naznačují, že po dvou rapperech, kteří definovali devátou a nultou dekádu, měl No I.D. šťastnou ruku i potřetí – debutové album Vince Staplese skutečně slibuje pro budoucnost podobně velké věci jako Can I Borrow a Dollar? (Commonův debut z roku 1992) nebo College Dropout (o dvanáct let mladší Kanyeho start).

03420391.png

Samozřejmě že v jednadvaceti letech je Vince Staples i po několika mixtapes a EP zatím v podstatě pořád ještě na začátku své cesty a jeho flow i osobnost ještě potřebují růst. A na několika místech Summertime '06 máte pocit, že je rád, když s ujetými futuristickými beaty sehraje alespoň remízu. To ale nic nemění na tom, že je to deska, která shrnuje to nejzásadnější z nastupující rapové generace – naštvanost, absenci ironie a nekompromisnost.

Hodnocení: 90 %
Vince Staples – Summertime '06

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.