Detektiv, astronauti i drzá husa. Bilance videoherního roku 2019

20. prosinec 2019

Co hráč, to názor a odlišný vkus. Někdo fandí závodům, někdo strategiím, jiný nepohrdne umělečtější tvorbou a další sleduje pouze mainstreamovou produkci. Ale ať už patříte do libovolné škatulky, anebo je třeba úplně odmítáte, jistě jste v letošním roce potkali alespoň jednu hru, která vás zaujala. Herní průmysl nepřestává růst a s ním i nabídka pro hráče všech tvarů, velikostí, pohlaví i vyznání.

Osazenstvo Questu si v předposledním díle roku 2019 zavzpomíná, co je od ledna do prosince ve hrách a kolem nich bavilo, dojalo, naštvalo i rozesmutnilo. A že Jarda, Šárka a Lukáš tvoří poměrně rozpolcenou názorovou skupinu. Podle Jardy se v letošním roce herně nijak moc neurodilo, protože vývojáři s největšími peckami opatrně vyčkávají na příchod nových modelů konzolí, které ale dorazí až na konci roku následujícího. I přesto ale nakonec z paměti vydoluje velmi neprvoplánovou trojici her, která ho zvládla zaujmout: vesmírnou roguelike akci inspirovanou sériemi System Shock a BioShock s rozkošnou komiksovou stylizací Void Bastards, totální předělávku hororového Resident Evil 2 do moderního kabátku a absolutně ulítlou a přepálenou japonskou záležitost Ace Combat 7: Skies Unknown, kde hlavní roli hrají stíhačky a prezident.

Ace Combat 7: Skies Unknown

Lukáš se Šárkou si naproti tomu pochvalují překvapivou úrodu v žánru klasických RPG v podobě Disco Elysium od dosud neznámého estonského studia ZA/UM. Nad poctivou detektivkou s mnoha politickými a filozofickými přesahy se Šárka rozplývala už v jednom z předchozích dílů Questu a chvalozpěvům se nevyhnul ani nejnovější počin studia Hidea Kodžimy – Death Stranding. Pozornosti neuniklo ani dobrodružné sci-fi Outer Wilds se zajímavou premisou – na záchranu umírající sluneční soustavy uvězněné v časové smyčce máte pouhých 22 minut, během kterých se toho dá stihnout překvapivě hodně. Herní průmysl má ale kromě přísunu her i své stinné stránky a Quest zabrouzdá i do zakalených vod jeho letošní obdoby MeToo mezi vývojáři.

Disco Elysium

Proč je Untitled Goose Game nejlepší hrou uplynulého roku a proč jí rozhodně není? Co bude osazenstvo Questu hrát během svátků? Zachrání pana prezidenta spíš zlotřilá husa s kleptomanskými sklony, nebo Jardova letka? Poslechněte si předposlední Quest letošního roku a dozvíte se víc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.