Dětem navzdory. Cestu kolem světa jednou docení, ale radši jim to už neříkáme, tvrdí manželé Kočí

5. listopad 2023

Eva a Jan Kočí vyrazili na víc než roční cestu kolem světa. Jejich tři děti se ale na ni moc netěšily, přiznávají manželé. „Opustily domov a nebylo to pro ně snadné. My ale nelitujeme. Svět se mění a není na co čekat.“

Eva a Janek Kočí vyrazili se svými 3 dětmi (ve věku 12, 10 a 7 let) a obytným autem na cestu kolem světa. Začali v Severní Americe, odkud pak jeli přes Střední Ameriku, kterou považují za největší punk své trasy, až na jih do Ohňové země. Po přesunu přes Havaj následovalo Japonsko označované za velké příjemné překvapení celé cesty, a na závěr Austrálie. Za 14,5 měsíce rodina ujela 56 000 kilometrů. Seznámila se na dotek s delfíny a dalšími exotickými zvířaty, navštívila národní parky několika kontinentů, vystoupala na sopku, viděla ledovce i velkoměsta různých kultur.

Dětem se na cesty nechtělo

Dětem se ale na cesty vlastně moc nechtělo a užily si cestu mnohem míň než rodiče. Ani jednou prý neřekly, že jsou rády, že na cestu vyrazily. Ale zároveň například připravily filmový sestřih ze záběrů za celých 14,5 měsíce. Jaký je reálně, bez růžových brýlí, rodinný život na cestách? „Dlouhodobá cesta není dovolená,“ podtrhuje Jan Kočí fakt, že rodiče děti na cestách vzdělávali a řešili řadu jiných provozních potřeb. „Těžké pro nás byly horké destinace, které pro nás v autě klimatizovatelném jen za jízdy, ztěžovaly některé dny,“ doplňuje Eva. Z cesty rodina psala i webový a instagramový blog Světu vstříc. 

Svět se mění, není na co čekat

„Nemá cenu cesty odkládat,“ shodují se manželé v závěru cestovatelského podcastu Casablanca. „Je lepší vyrazit, když je ta možnost. Svět se mění, během naší cesty končila covidová pandemie, vypukla válka na Ukrajině a za rok bude zase něco jiného. Kdo o tom uvažujete, jděte do toho. Dětem navzdory,“ říkají s úsměvem Jan a Eva Kočí.

Kde byla nejlepší gastronomie na celé cestě? Jak rodinnou cestu kolem světa ovlivnil covid? Jaký byl výstup na sopku ve Střední Americe nebo australská rodinná ponorková nemoc? Poslechněte si kompletní podcast Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.