Děti baví hračka zhruba tři týdny, pak si přijdou pro novou, říká zakladatelka Půjčovny hraček

28. červenec 2022

„Rodiče často rozhodují mezi zážitky a hračkami, nemají kolikrát peníze na obojí. A hračky dětem můžou dopřát díky nám. Pomáháme rodičům, kteří svoje děti chtějí rozvíjet, i těm, kteří musí šetřit každou korunu,“ říká Jana Lipovská, která se inspirovala ve vídeňské půjčovně. V Ostravě spolu s Kateřinou Dvořáčkovou založila půjčovnu a hračky teď rozesílají do celého Česka.

„Když jsme řešili koncept toho, co vůbec budeme půjčovat, mysleli jsme na to, co říkala Maria Montessori. Že je dobré dětem poskytovat podněty každý měsíc, každý měsíc je obměnit, nabídnout něco nového,“ vysvětluje Lipovská.

Jana Lipovská

Půjčovné v ostravské Půjčovně hraček vyjde na čtrnáct až pět set korun týdně. „Doporučujeme rodičům, aby si hračku brali na tři týdny. První týden ji dítě zkoumá, druhý týden už ví, co a jak, a třetí týden si ji může skutečně užít. Pak už většinou jeho zájem opadá. Přichází čas věc vrátit,“ popisuje.

„Nevíte, jestli se dětem hračka, do které investujete někdy i tisíce korun, bude líbit, jestli bude mít úspěch,“ říká Lipovská. „U některých zákazníků jedna výpůjčka navazuje na druhou, chtějí vyzkoušet celý náš sortiment. To jsou momentálně dvě stovky hraček,“ dodává s tím, že služby půjčovny využívají často rodiče a prarodiče, kteří hledají dárek k prvním narozeninám dítěte.

„Většinu sortimentu tvoří dřevěné hračky. Když se něco rozbije, opravíme to. I proto se vyhýbáme věcem z plastu,“ říká Jana Lipovská. Poslechněte si celé Houpačky o Půjčovně hraček.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.