Diagnóza F: Mám schizofrenii, chceš jít na kafe? Jaká jsou úskalí partnerského vztahu s duševní poruchou

10. únor 2017

Lidé, kteří se v životě potýkají s duševními poruchami, se mohou setkávat i s řadou stereotypů a předsudků. Ty jim mohou komplikovat život v řadě oblastí. Jednou z nich jsou i partnerské vztahy. Není lehké přijít k někomu, kdo se vám líbí, a říct: „Mám schizofrenii, chceš jít na kafe?“

Veronika Havlíčková pracuje jako peer konzultantka v organizaci Green Doors. Její prací je pomáhat lidem, kteří se potýkají s duševní poruchou, aby se s danou nemocí naučili lépe žít. Ona sama má s duševním onemocněním vlastní zkušenost – třináct let se léčí s bipolární poruchou osobnosti, při níž se jí střídají období mánie, hypománie a deprese s obdobími relativní duševní pohody. „Klienti, se kterými pracuji, se na mě často obracejí s tím, že jim to neklape ve vztazích nebo ani žádné partnerské vztahy nemají, a já bych je ráda ujistila, že mít vztah a normální rodinu není nic nedosažitelného,“ říká Veronika Havlíčková, sama vdaná a matka tří dětí. Do studia s ní přišel i její manžel Honza.

„Veronika mi o tom, že má bipolární poruchu, řekla hned na prvním rande. Věděl jsem, o čem mluví, už jsem se ve svém okolí s touto poruchou setkal. Ale jedna věc je, když se řekne A, to je srozumitelné, ale pak časem přijde to B, C, D,“ popisuje Honza, jak se ve vztahu s Veronikou postupně setkával s její nemocí. „Někdy to je o tom, že najednou zmizí všechny peníze z rodinného rozpočtu, protože přišla mánie, někdy o tom, že děti zůstanou někde nevyzvednuté, protože přišla deprese a nebylo možné vstát z postele,“ vypráví rodinné příběhy Honza Havlíček.

03794688.jpeg

Po několika letech společného soužití už Honza umí rozeznat některé neverbální signály, které bývají předzvěstí blížícího se extrémního období mánie či deprese, a jeho žena mu v nich věří. „Když jde o maličkosti, tak to moc nevnímá, ale když cítím, že se se řítíme do průšvihu, tak mi věří a je možné tu situaci zvládnout např. úpravou medikace,“ říká Honza a Veronika s ním souhlasí.

Čtěte také

Poslechněte si Diagnózu F s Veronikou a Honzou Havlíčkovými o úskalích partnerského vztahu a rodinného života s duševní poruchou a dozvíte se mimo jiné, co jim pomáhá, aby to zvládli, když to mají někdy v něčem náročnější než „zdravé páry“.

Odkaz:
Organizace Green Doors

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka