Diagnóza F: Ústavním klukům chybí obyčejné chlapské zážitky

15. leden 2015

Liga otevřených mužů rozjela před dvěma lety projekt Patron, teď do něj hledá další muže – potenciální patrony. Princip projektu je jednoduchý – dospělý muž – otec se stane patronem kluka v dětském domově a v rámci setkávání mu umožní zažít si obyčejný kontakt s dospělým chlapem.

V dětských domovech není nouze o mimořádná setkání – prakticky každou chvíli jedou děti na setkání s olympijským vítězem nebo za nimi přijede nějaká celebrita i s televizním štábem a přiveze jim hromadu hraček. Děti mají jistě radost, ale do života je tato setkání příliš nevybaví. Často jim chybí obyčejné bytí s dospělým člověkem – nepedagogem. Setkání v dyádě, kterou nenaruší příchod dalších chovanců a v níž je možné mluvit třeba i o osobnějších tématech. Jsou zvyklí fungovat ve skupině, málokdy to ale umí ve dvojici. Mladí chlapci odchází z dětských domovů často také s deficitem zkušenosti s mužským světem. Mužské vzory jsou v pedagogickém prostředí dětských domovů či ve školách spíše raritou, skuteční muži z původních rodin dětí v dětském domově jsou často spíše odstrašujícím příkladem patologické osobnosti než opravdovým vzorem mužství.

Kluci z dětských domovů můžou díky projektu Patron zažít, jaké to je mít za kamaráda normálního chlapa. Můžou spolu jít na fotbal, vyrazit na kolo nebo přespat pod širákem, můžou se naučit opravit kohoutek. Můžou si prostě a jednoduše zažít to, co je pro kluky z funkčních rodin (v tom nejlepším slova smyslu) normální, běžné.

03294511.jpeg

Stát se patronem v rámci popisovaného projektu není úplně snadné. Podmínkou je trestní bezúhonnost, věk nad 30 let a vlastní děti, aby měl patron zkušenost s otcovstvím. Potenciální patroni prochází vstupními pohovory s garantem projektu, účastní se přípravného víkendového setkání, během něhož jsou stále sledováni garanty, dochází na skupinovou supervizi. To vše proto, aby byli z projektu eliminováni muži, jejichž motiv být patronem by mohl být jakkoliv patologický.

Projekt Patron je ryze mužská záležitost. Bylo by hezké, aby jej měly možnost zažít i dívky, ale z pochopitelných důvodů se realizátoři rozhodli nepárovat mladičké dívky z dětských domovů se zralými muži. Ženská varianta projektu bohužel zatím nefunguje. Liga otevřených mužů je však otevřena spolupráci s organizací, která by jej chtěla zaštítit ve variantě „ženy ženám“.

Informační schůzka s potenciálními patrony je v plánu na 22. ledna 2015.

O projektu Patron jsem si v Diagnóze F povídala s Lukášem Talpou z Ligy otevřených mužů. Můžete si poslechnout záznam rozhovoru a třeba se stát i patronem.

Odkazy
Liga otevřených mužů http://ilom.cz/
Projekt Patron http://ipatron.cz/

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.