Digitální detox! Od telefonu vás udrží novinky od Taomiho, Clairo nebo Don Tolivera

29. květen 2024

Houstonský rapper Don Toliver vydává singl z nadcházející desky Hardstone Psycho, písničkářka Clairo chce být sexy, teasuje novou desku Charm pilotním singlem. Tři popoví outsideři a vizionáři Dean Blunt, Panda Bear a Vegyn vydávají letní hit Downer pro všechny introvertní indiečkáře. Po letním hitu sahá i britská skupina FLO s jejich novým singlem Caught Up. Na závěr zde máme introspektivní návrat slovenského rapera Taomiho, po digitálním detoxu vydává EP chápem. Hýb sa!

Taomi - Hýb sa
Credits: Tomáš Duda
Label: Virgin Music
Album: chapem.

Mladý slovenský rapper Taomi se po několikaměsíční pauze vrací na sociální sítě a nese s sebou nové EP chapem. Pětiskladbové EP navazuje na loňské album Echinacea, přitom se svou tematikou výrazně odlišuje. „Vo veľkej miere vnímam bolesť a verím, že každý sme nejakým spôsobom ranený, či už traumou z detstva alebo inak. Čas strávený mimo Instagramu mi pomohol opäť nájsť samého seba,” říká o albu mladý rapper. Na rozdíl od jeho posledních projektů na EP nefigurují žádní hosté, o hudební produkci a cover art alba se postaral Taomi sám. Celé EP sonicky bilancuje mezi zasněnou elektronikou a tanečními beaty, do naší rotace z něj vybíráme track Hýb sa, který si bere inspiraci v UK garage.

Clairo - Sexy To Someone
Credits: Claire Cottrill, Homer Steinweiss, Leon Michels, Nick Movshon
Label: self-released
Album: Charm

Písničkářka Clairo vydává v polovině července nové album nazvané Charm. Po dvou deskách vydaných u velkých firem půjde o první, kterou si vydá sama. O desce mluví jako o „sbírce vřelých, sedmdesátkovým groovem inspirovaných písní, které se mrštně pohybují mezi jazzem, psychedelickým folkem a soulem“. Produkoval ji Leon Michels, zakladatel soulového projektu El Michels Affair, někdejší člen skupiny Sharon Jones & The Dap-Kings a hlavně vyhledávaný producent, který natáčel třeba s Norah Jones. Jak bude nová deska Clairo znít, naznačuje už pilotní singl Sexy To Someone, který je o touze být něčím objektem touhy. „Chci být pro někoho sexy. Je to vážně tak moc, co chci?“ ptá se Clairo v refrénu.

Dean Blunt - Downer ft. Panda Bear & Vegyn
Credits: Roy Chukwuemeka Nnawuchi, Noah Benjamin Lennox, Joseph Thornalley
Label: World Music
Album: Downer ft. Panda Bear & Vegyn single

Super sestava popových outsiderů a vizionářů, jak tuhle trojici popsal server Stereogum, se svým novým singlem potěšila všechny milovníky lo-fi zvuku. Panda Bear rozněžňuje u mikrofonu trochu úzkostlivou meditací o strachu z opuštění. Producenti Vegyn a Dean Blunt nás zase vtahují svým triphopovým beatem utopeným v rozostřených kytarách do příjemné devadesátkové nostalgie. Letní hit pro všechny introvertní indiečkáře. A pokud byste neměli dost, můžete se ponořit do Bluntova mixtapu HACKNEY COMMERCIAL WASTE o sedmdesáti tracích, který před třemi měsíci vydal na YouTube a WeTransferu.

Don Toliver - Attitude ft. Charlie Wilson & Cash Cobain
Credits: Caleb Toliver, Calvin Cordozar Broadus Jr., Cashmere Small, Chad Hugo, Charlie Wilson, Pharrell Williams
Label: Cactus Jack
Album: Hardstone Psycho

R&B zpěvák a rapper Don Toliver z amerického Houstonu se před pár lety proslavil jako spolupracovník Travise Scotta, následovala kariéra pod hlavičkou Scottova labelu Cactus Jack. V polovině června vydá Don Toliver své čtvrté studiové album Hardstone Psycho. Z něho zatím vydal dva singly, tím třetím a aktuálním je Attitude. Produkoval ho Cash Cobain, výraznou roli v něm ale hraje soulová a funková legenda Charlie Wilson – někdejší zpěvák The Gap Band. Cash Cobain totiž ve skladbě Attitude sampluje jedenáct let starý hit Beautiful, který Wilson natočil se Snoop Doggem a Pharrellem Williamsem. „Od chvíle, kdy mám peníze, mám názory,“ říká v refrénu Toliver, který vydáním nové desky oslaví své třicáté narozeniny. Ve sci-fi videoklipu plném motorek a kožených bund se mihne i Travis Scott.

FLO - Caught Up
Credits: Andrew Wansel, Amber Denise Streeter, Cole Porter, Jay Versace, Jocelyn Donald, Jorja Douglas, Uzoechi Osisioma Emenike, Renee Downer, Stella Quaresma
Label: Island Records
Album: Caught Up single

Londýnské trio FLO vzbuzuje poslední roky pozornost zábavnou rekontextualizací R&B konce 90. let. Nejinak je tomu i na singlu Caught Up, který navazuje na nedávno vydaný hit Walk Like This. Jedním z producentů je i britská popová (a producentská) hvězda MNEK, který píseň produkoval společně s Popem Wanselem, spolupracovníkem Ariany Grande a s Jayem Versace, který produkoval skladby SZA a Doja Cat. Skladba s příjemnými vyhrávkami akustických kytar nabízí to nejlepší od FLO – silné melodie, harmonie a emotivní text o nevěře. Ve videoklipu k písni, který režírovala Ganna Bogdan, se všichni tři projíždějí svobodně pouští.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.