Díky za ty Weezer. Kapela Povětroň vrací na domácí scénu americké indie

28. září 2020

Poslední týden před začátkem nového ročníku hitparády neobjevených Startér jsme si do studia Radia Wave pozvali kapelu Povětroň. Podle názvu byste si možná řekli, že tahle pražská trojka hraje folk. Není to tak. Track Hey Girl je přímočarý kytarový pop, který se odkazuje k americké klasice Weezer.

„To Modrý album je dobrý, díky za něj,“ říká bubeník Jan. Spolu s basákem Lukášem ve studiu přiznávají, že o Weezer před vysíláním Startéru neslyšeli. Nic to nemění na skutečnosti, že Povětroň hraje hudbu jak dělanou pro milovníky bezstarostných kytar z amerického středozápadu. Svou poctu radostnému zvuku Weezer nebo Built to Spill představili Povětroň na loni vydaném albu Second, ze kterého pochází i startéří hitovka Hey Girl. Kdo by byl řekl, že deska s tak odlehčenou atmosférou vznikala osm let?

Povětroň jako by existovali v jiném časovém pásmu než zbytek české hudební scény. Tam, kde existují Lukáš, Honza a Jakub, trvá jedna klubová sezona pár let a albový cyklus klidně celou dekádu. Povětroň fungují od roku 2002, milují devadesátkový indie rock, ale při poslechu jejich desky určitě nebudete řešit, jestli má aktuální zvuk. 

Proč se kapela tátů od rodiny přihlásila mezi startérovské gymnazisty? A co je jejich největší hudební sen? Poslechněte si poslední Startér před začátkem nového ročníku hitparády a pošlete nám svoje vlastní tracky na starter@rozhlas.cz. Příští týden začínáme!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.