Distrikt: Městská divočina, korupce a opakovatelná architektura. Praha ve filmech a obrazech

3. červenec 2015

Nikým nekontrolovaný park na Rohanském ostrově, jehož vznik umožnily prodlevy developerů, je v dokumentu Vladimíra Turnera územím nikoho – film z cyklu České televize Nedej se má název Terra Nullius. Ve filmu Plán režiséra Bena Tučka se Praha nazývá samoobsluhou developerů, pavouka vzájemných relací natáčel Tuček několik let, s námi mluvil o jeho vzniku a možném impaktu. Třetím tématem Distriktu byly ilustrace, obrazy a videa Jana Šrámka, autora znělky Bia Oko, který nejčastěji zobrazuje městskou krajinu.

Tahle díra vedle nás v zemi není landartová instalace, ale základy domu, jehož developerovi došly peníze,“ ukazuje Turner stopu u Rohanského ostrova, který je pražským symbolem urbanistického chaosu a absence kontroly nad rozvojem města. Rozhovor vzniklý v Karlíně je kromě proměněné pražské čtvrti i o Turnerových intervencích do veřejného prostoru Prahy a o pokrouceném významu slova radikalita.

03427504.jpeg

Film Plán se vrací ke konceptu nového územního plánu, na němž pracoval pražský magistrát za Pavla Béma od roku 2008 a proti kterému podalo námitky přes 18 tisíc občanů. Konkrétní podobě původního konceptu a nově pojatého Metropolitního plánu se věnuje spíš okrajově. Především je deziluzivním pokusem o zběžnou analýzu korupčních procesů spojených s kupčením s pozemky.

Třetí rozhovor s Janem Šrámkem / VJ Kolouchem je o zobrazování pražské architektury, obyčejných momentů z ulic, o inspiraci Krtkem ve městě od Zdeňka Millera a roztříštěnosti vizuálního jazyka Prahy. Playlist:Tom Waits – Way Down in the HoleYoung Thug – Hey IVince Staples – SurfTravi$ Scott, Young Thug, Rich Homie Quan – MamacitaVince Staples – Street PunksA$AP Rocky – Fashion KillaLittle Pain, Slug Christ, Lord Narf – Gasoline

03427498.jpeg
Spustit audio