Distrikt: Nová Praha a berlínské Baugruppe

6. únor 2015

Jak se dá začít revoluce v promýšlení budoucnosti měst? Jak opustit modernistický způsob uvažování a model roztříštěných sídlišť nahradit nahlížením města jako provázaného celku? Praha se o to snaží prostřednictvím nového Metropolitního plánu. Kromě tvůrců plánu jsme v Distriktu mluvili také s jedním z autorů českého pavilonu na milánském Expu Michalem Krištofem a kurátory výstavy Baugruppe ist super!, která se zabývá německým konceptem družstevnictví.

Plánování podoby měst, proměny mrtvých zón, kterými se jen rychle prochází, zastavení rozrůstání města do okolí, stopka pro satelity a předměstská rozšíření, důraz na zlepšování míst, která už uvnitř města jsou - všechno v rozhovoru s obyvateli města, na základě jejich preferencí a přání. To je krátký nástřel toho, co by česká města potřebovala, alespoň podle názorů mnoha hlasů, které byly za poslední dobu slyšet v Distriktu. Jak se něco takového dá nastartovat? Odpověď Institutu plánování a rozvoje, tedy stěžejní teze Metropolitního plánu, si můžete přečíst a prohlédnout v Sálu architektů na Staroměstské radnici, kam se dá vypravit i na komentovanou prohlídku. Odpovědi na několik základních otázek si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

„Jsme z generace mladých architektů, téma udržitelnosti nás zajímá nejvíc,“ tvrdí Krištof i Chybík, autoři českého pavilonu na milánském Expu, ve kterých zájem o téma podpořilo studium v zahraničí. O modulární architektuře a vzniku jejich pavilonu s bazénem na koupání mluvil v Distriktu Michal Krištof.

03310311.jpeg

„Ve Vaší čtvrti je mezi činžáky volná parcela. Napadne Vás, že by se na ní dal postavit dům, ve kterém byste mohli mít byt podle Vašich představ. Je to Vaše město, do jeho podoby tedy můžete vtisknout něco svého, zařídit se v něm podle sebe. Dáte se dohromady s lidmi, jako jste Vy, a namísto toho, abyste si každý sháněl vlastní byt, vytvoříte BAUGRUPPE…“ Tak zní pozvánka na zajímavou výstavu v prostoru Kvalitář na Senovážném náměstí v Praze, která má název Baugruppe ist super!. Výstava chce Čechy seznámit s konceptem družstevního stavitelství, který je u nás skoro nevyužívaný. "Můžete si vybrat svoje sousedy, můžete si nechat navrhnout dům podle svých představ i v případě, že na svůj vlastní nemáte dost peněz. Baugruppe zpravidla generují příklady skvělé architektury," říkají v Distriktu architekti a kurátoři Vladimír Fialka a Marek Kopeč a kurátorka Helena Doudová. Víc si poslechněte v záznamu pořadu.

03309955.jpeg

PlaylistDean Blunt – LushKurt Vile – Never Run AwayModest Mouse – CoyotesVince Staples – Hands UpJulia Holter – MarienbadBlur – Song 2GZA – I Gotcha Back

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.