Dítě by mělo mít takovou životní úroveň jako ten movitější z rodičů, říká o výživném advokátka

31. leden 2024

„Máme za to, že jak dítě roste, zvyšují se jeho náklady. Výživné je vždycky pohledávkou dítěte. Rodič, který o něj pečuje, je do jeho 18 let jen platebním místem. Výživné nekončí tím, co je dítě schopno na měsíc spotřebovat. Pokud je životní úroveň rodiče hodně vysoká, nechává se část výživného na spotřebu a zbytek může jít třeba na spoření,“ vysvětluje advokátka Michaela Dobrovičová.

„Děti by měly mít zaopatřenou životní úroveň jako ten z rodičů, který je movitější. Pokud má rodič peníze na to, aby jel na Bali na dovolenou, má vzít dítě s sebou. Pokud ho nevezme, má dítě dostat takový obnos, aby tam mohlo jet s druhým z rodičů. Spousta lidí, zvlášť pokud je tam konflikt s bývalým partnerem, se snaží si výživné ponížit. A vůbec si neuvědomují, že v centru boje stojí dítě a jeho zájmy. Je ale taky možné, že tím, že se rodina rozpadne, dítěti se sníží životní úroveň, aniž by se ho někdo snažil poškodit. Tak to bohužel je,“ popisuje praxi Dobrovičová.

Čtěte také

„V Česku jsme velmi tolerantní k práci na černo a v šedé zóně. Neuvědomujeme si, do jakých všech sfér tenhle problém pak zasahuje. Pak tu máme rodiče, kteří mají nadprůměrnou životní úroveň a nejsou schopni vysvětlit, jak je to možné,“ upozorňuje advokátka.

„Představa je taková, že během rozchodu je všechno vyhrocené, ale že někdy v budoucnu by ti lidé spolu měli umět komunikovat na nějaké úrovni. Snažila bych se motivovat protistranu, abychom se domluvili tak, aby některé věci nebylo nutné v soudním řízení otevírat a zkoumat,“ dodává Dobrovičová.

„Samoživitelé jsou pro mě superhrdinové.“ Jak pomáhá rodičům, kterým protistrana dluží výživné, stát? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.