Zpátky do zaměstnání? Když už nějaká práce je, rodiče o sobě hrozně moc pochybují

10. listopad 2022

„Nemáme dost zkrácených úvazků, nemáme místa ve školkách a dětských skupinách a nemáme ani nastavení společnosti na tuhle otázku – na pracující mámu malých dětí se kouká jako na krkavčí matku, která chce honit kariéru,“ říká Andrea Bohačíková, zakladatelka společnosti M.arter, která pomáhá rodičům s návratem a uplatněním na pracovním trhu. „A když už pak nějaká práce je, rodiče o sobě hrozně moc pochybují.“

„Mateřství je oblast, u které každý ví, jak ji nejlíp dělat – lidi, co děti nemají, lidi, kteří je mají, nejbližší okolí, rodina. Ale kdo skutečně pomůže? Zpravidla nikdo,“ popisuje Bohačíková typickou výchozí situaci žen a mužů, kteří se po delší i kratší pauze chtějí vrátit zpátky do práce. „Rodiče si po tak dlouhé době, kterou se svými dětmi strávili, často vůbec nevěří. Je tam obrovská ztráta sebedůvěry, velká sociální izolace a ohromné riziko alkoholismu,“ vyjmenovává.

Andrea Bohačíková

Při návratu do práce také podle dat společnosti M.arter rodiče nevědí, o co všechno mohou zaměstnavatele žádat a na co mají nárok. „Není den, abychom tuhle problematiku neřešili. Víme i to, že to některé firmy nedělají správně,“ popisuje situaci Bohačíková. V první řadě doporučuje být se zaměstnavatelem i během rodičovské pauzy v kontaktu a na návrat na pracovní trh se včas a dobře připravovat.

„Muži na rodičovské dovolené čelí různým stereotypům, po návratu do práce je ale nepostihuje pokles mzdy. Ženy ale ano.“ Poslechněte si Houpačky s Andreou Bohačíkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka