Dítě týden na džusu a suchých hranolkách na dovolené klidně přežije. I okraj pizzy může být úspěch
„Nejde o to hned zapojit brokolici nebo tvaroh. I to, že se nám povede rozšířit nabídku sušenek, které dítě akceptuje, je důležité,“ říká ergoterapeutka se specializací na dětské poruchy příjmu potravy. „Variabilita v jídelníčku je důležitá a každé rozšíření tolerance změny je úspěch,“ dodává.
„Úzkost se nesčítá, ale násobí a je strašlivě nakažlivá a rodiče se často v úzkosti točí. Zaměřují se na to, co nechtějí, aby dítě jedlo. Nechtějí se smířit s tím, že aktuální jídelníček jejich dítěte vypadá tak a tak. Pojďme se ale dívat na to, jak z toho ven, než se točit na tom, že dítě nejí okurku. I okraj pizzy v jídelníčku může být úspěch,“ vysvětluje Jitka.
Jak s nejedlíky na dovolené? „Dovolenou si jedeme užít. Můžeme si s sebou vzít nějaké bezpečnostní pojistky jako suchary a kapsičky. Doma ale přesto doporučuju minimálně měsíc dopředu trénovat variabilitu - to, že když jídlo vypadá jinak, neznamená to, že je špatné. Ale když na to přijde, týden dítě týden na džusu a suchých hranolkách úplně klidně přežije,“ dodává Jitka Ludvíčková.
„Žvýkání je dovednost, kterou musíte trénovat. Je to jako chůze.“ Poslechněte si rozhovor s Jitkou Ludvíčkovou.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.