Divoká hora, která není, čím se zdá. Kozákov skrývá příběh tajemného obyvatele

21. červenec 2021

Hora Kozákov z dálky působí jako kompaktní kužel. Nepoučeného návštěvníka proto může překvapit, že při bližším zkoumání objeví hluboká skalnatá údolí, která ji z některých stran brázdí. Jednou z nečekaně divokých částí hory vede červená značka na kozákovskou Drábovnu. Dráboven je totiž v Českém ráji hned několik a v tomto případě se jedná o dobře chráněnou skalní místnost s okénkem a výhledem do kraje. Na přelomu 19. a 20. století ji jako úkryt využíval tajemný obyvatel.

Hora Kozákov, nejvyšší vrchol v okolní krajině, byla už ve středověku známá jako naleziště drahých kamenů. Na jejím vrchu je turistická chata Klubu českých turistů a rozhledna. Louka pod rozhlednou je oblíbenou startovací plochou paraglidistů. Klikatá a přitom opravená silnice, která přes Kozákov vede, je zase oblíbeným terénem pro longboardové závody.

Bludičky se v posledním dílu letní série vypravily zkoumat tajuplné Měsíční údolí, které brázdí úbočí Kozákova. Prozkoumaly zdejší skalní úkryt Drábovnu a zafilozofovaly o pohledu na krajinu z výšky.

Komu v dětství imponoval Karel IV. a jak souvisí s Kozákovem? Co napsaly noviny v roce 1902 o tajemném obyvateli Drábovny? Co z Kozákova pozoroval Karel Hynek Mácha? Jaký mají Bludičky vztah k rozhlednám? Jaké zvíře potkaly v potemnělém Měsíčním údolí? Čím Kačce připomínalo Adršpach, jak na Kozákově testovala svou výkonnost před výpravami do větších hor a jak nakonec dopadla? Poslechněte si poslední epizodu letní série Bludiček.

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.