Divoká voda mě zformovala. Arogantní lidi zválcuje, říká moderátor Dan Stach při pádlování na Vltavě

29. srpen 2024

S moderátorem České televize Danem Stachem jsme v letním speciálu cestovatelského podcastu Casablanca spluli Vltavu a vystoupali na Kavčí hory. Po cestě jsme mluvili o vodáckých zážitcích, cestování, sci-fi četbě, rodině i vědě.

Daniel Stach je moderátor a jedna z nejvýraznějších tváří České televize. Nejznámější je díky pořadu Hyde Park Civilizace, ve kterém vede rozhovory s vědci a vědkyněmi. Za popularizaci vědy obdržel řadu cen.

Dan je ale také bývalý český reprezentant ve vodním slalomu. „Ve čtrnácti letech jsem se ale rozhodl, že se nechci živit sportem. Nebavilo by mě to.“ V médiích Dan Stach začínal na Radiu Wave v pořadu Sports Take. A dnes stále komentuje nejenom vodácké, ale i další sportovní události.

V závěrečném díle podcastové minisérie Expedice jsme se s Danem Stachem vydali na vodu a spluli Vltavu na staré laminátové kánoi jménem Eržika od soutoku s Berounkou do Podolí. Odtud jsme pak vystoupali na Kavčí hory. Pro Dana to znamenalo, že většinu cesty odpádloval sám, aby nahrávka vznikala i přímo na hladině Vltavy.

„Voda zaplavuje mozek,“ říká s typickým nadšením Dan Stach, který se hlásí k rodným Českým Budějovicím, Šumavě a Vltavě pod Lipnem. „Na divoké vodě se totiž člověk musí stoprocentně soustředit jenom na ni. A učí se rychle rozhodovat. Arogantní lidi voda zválcuje strašným způsobem,“ věří.

„V oblasti rodičovství mám víc otázek než u kvantové fyziky. Jestli jste někdo přišel jak na to, tak dejte vědět. Já to teda nejsem,“ směje se moderátor a tatínek dvou malých dětí, když mluví o rodinném životě a vědeckých tématech. Rodiče a voda z něho prý vychovali toho, kým je. „Na světě je to přes všechny problémy pořád dobrý. Já patřím ke strašně malinkaté šťastné části populace. Za to bych měl být vděčný!“

Jak Dan Stach vzpomíná na svoje začátky na vodě? Jaký má vztah ke Kavčím horám a médiím veřejné služby? Jakou roli hraje věda v poznávání světa? Jak vzpomíná na svoje cestovatelské zážitky z Indonésie nebo USA?

Zvláštní poděkování patří skautskému středisku Dvojka a jeho dívčímu vodáckému oddílu Sluníčka za zapůjčení lodě!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.