Do údolí šaty z hedvábí a na záhon zlaté disco. Krajinná architektka Lucie Králíková se do přírody obléká jako do společnosti

18. květen 2021

V kopcích nad Ústím nad Labem stojí starý dům s kouzelným výhledem do krajiny. Bydlí v něm krajinná architektka, konceptuální zahradnice a květinářka Lucie, u které natáčíme nový díl Šatníků. „Tyhle šaty jsem si nechala ušít ze zbytků potrhaných hedvábných košil a šatů. Designérka Hana Kubešová ví, že miluju baroko a Marii Antoinettu, a udělala je přesně podle mých představ. Když jsem v nich šla do muzea v Praze, paní se mě tam ptala, zda jsem součástí expozice,“ směje se.

Lucie, kterou můžete znát také jako Efemér, nás vítá v bílých šatech ušitých ze starých prostěradel. Pod nimi má černé džíny a navrch tlustý svetr, vypůjčený ze šatníku svého partnera. „Je tady pořád ještě zima, i když už je květen. Někdy mám i tři svetry přes sebe,“ směje se a vede nás do světnice s kachlovou pecí.

Pod okny zraje ve velkých demižonech šípkové víno a na tyči u komína schne speciální plášť na předvídání bouřek. Upcyklovaný oděv, o kterém Lucie mluvila ve velikonočním dílu Šatníků, si podle jejího návodu souběžně s ní šilo několik spřízněných duší v Česku i v zahraničí.

Stoupáme po příkrých dřevěných schodech do patra. Ve starožitné skříni v ložnici je uložený Luciin šatník, určený, jak říká, „do kopců i údolí“. Jsou to objevy ze sekáčů v Ústí a Děčíně, na které nedá dopustit. Ze starých látek a přepracovaného sekáče jsou často ušité i její „nové“ kousky od českých designérů.

Vedle různých šatů a plášťů od Hany Kubešové visí oděvy od Slow Trashion nebo Kateřiny Plamitzerové. A ve velkém šupláku je vedle starého trika Kelly Family (s DIY zombie úpravou) uložený opulentní svetr s perlami a blýskavými aplikacemi od absolventky UMPRUM Lenky Vackové.

Poslechněte si, co Lucie Králíková nosí na práci v zahradě nebo na sběr rostlin, plodů a květů v divoké přírodě. V podcastu se dozvíte, jak ji v přístupu k odívání ovlivnila rodina, co obdivuje na stylu návrhářky Kateřiny Plamitzerové, jak podle ní vypadá dobře oblečený člověk nebo v čem pro ni spočívá hodnota oděvu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.