Dogmata hardcore-punkové scény vs. křesťanství. Patří duchovno do extrémních hudebních žánrů?

27. květen 2020

Hardcore a punk si od svého počátku velmi zakládaly na vymezení se vůči autoritám. I proto byly první kapely, které tento styl otevřeně spojily s vírou a náboženstvím, vnímány v rámci tohoto prostředí dosti kontroverzně. Zejména v 90. letech cloumalo punkovým podzemím nesčetně debat, které se mnohdy přenášely i na koncerty či do fanzinů a v neposlední řadě i do samotné tvorby kapel.

To vše vyústilo v celou řadu výjimečných projektů a nahrávek, které na jedné straně oslavovaly duchovno a stavěly na svobodě osobního vyznání a na té druhé vyvolávaly ostré reakce odvolávající se na původní odkaz punku, kde nemají místo žádné modly a žádné idoly. 

Čtěte také

Tento spor a rozpor nabral největší obrátky zejména v polovině 90. let, kdy hardcore kapela Shelter svým charismatem strhla vlnu zájmu o Hare Krišna filozofii a svou tvorbou a vystupováním podnítila mnoho pozitivních i negativních reakcí. Ty druhé měly na svědomí zejména političtější a tradičnější hardcore kapely z jejich domovské NY scény, jako např. Rorschach a samozřejmě i crust-punková scéna, která však ještě ostřeji reagovala na adoraci křesťanství.

Z tohoto spektra zazní tentokráte v Modelářích Behind Enemy Lines nebo Catharsis a pomyslný poslední hřebík zatlučou Severed Head of State. Že ale některé věci nemusí být vždy jen černé a bílé, si ukážeme na příkladu Congress a Chokehold, takže jestli jste zvědaví, pusťte si celý díl! 

Patří duchovno do extrémních hudebních žánrů? Vydejte se na cestu plnou rozporů s Banánem v Modelářích!

Playlist:

Congress – Conspiracy of Silence
Shelter  In Praise of Others
Shelter  Consumer
Rorschach  Traditional
August Burns Red  Composure
Behind Enemy Lines  Retribution
Chokehold  Lies
Catharsis  Witch´s Heart
108  Gopinatha
Severed Head of State  Hammering the Nails

autor: Banán
Spustit audio