Dorian Wood a Thor Harris kreslí na společné desce svět s osobním akcentem i vizionářským fatalismem

9. květen 2023

Thor Harris je bubeník (a dobrý člověk), kterého bude většina znát ze sestavy noiserockových velikánů Swans. Dorian Wood jsou nebinární umělci, kteří své příběhy vypráví prostřednictvím hudby, ale i jiných médií. Harris, jehož umělecké výstupy i prezentace na sociálních sítích vzdorují použitému slovu velikáni svou přirozenou skromností, a Wood se potkávají i v hlasité kritice současných společenských trendů v USA. A teď spolu nahráli výživné třípísňové album.

To přitahuje nejen svou rozjímavostí, jíž prostupuje kazatelský tón, ale i dlouhá řada hostů, kteří se na desce podíleli. Své hlasy tady propůjčily magické vokalistky Carla Bozulich a Jarboe, které se shodně nebojí pouštět do teritorií, kam se jiní bojí. Na desce, jejíž protagonisté se pohybují na ose Texas–Kalifornie, najdeme i mimořádně plodného freejazzového mága Patricka Shiroishiho anebo houslistku A Hawk & A Hacksaw Heather Trost.

Portlandští Nightfell si oproti tomu vystačí striktně jako dvojice a to i na své nejnovější, již čtvrté desce nazvané Never Comes the Storm. Za projektem stojí kytarista Todd Burdette (známý svým působení v kapelách jako His Hero Is Gone, Tragedy nebo v současné době Hellshock a Tim Call) a bubeník Aldebaran. Nightfell i na své aktuální nahrávce pokračují v práci s pomalými doom-metalovými riffy a záhrobní, melancholicky ponurou náladou.

Zároveň si ale udržují potřebnou tvrdost a naléhavost, která odkazuje na jejich punkové a hardcorové kořeny.

Které můstky spojují tvorbu Hyenism a Gorguts? A ovlivnila první deska Nightfell čtvrtou desku Tragedy, nebo to bylo naopak? Odpovědi vám přinesou Modeláři!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.