Dospělí s ADHD čelí pocitům selhání a nedostatečnosti, dějí se jim věci, které nedávají smysl

6. květen 2022

S poruchami pozornosti se potýká přibližně pět procent populace. Stále častěji lidé hovoří o tom, že z původní „dětské diagnózy“ nevyrostli. Jak těžké je najít hranici mezi roztěkaností a poruchou? A jaké možnosti kompenzace a léčby v současné době máme? O tom mluvila v Diagnóze F psychiatrička Jitka Holčapková.

ADHD je jedna z nejčastějších dětských diagnóz z oblasti duševních poruch. Dlouhou dobu se lékaři domnívali, že z ní člověk prostě vyroste. V posledních letech se ale čím dál častěji mluví o lidech, kteří se s příznaky poruchy potýkají v dospělosti.

„Mnoho dětí vyroste z konkrétních projevů, třeba že jsou hlučné, naučí se ovládat, symptomy zeslábnou, ale asi dvě třetiny lidí si poruchy pozornosti nesou i do dospělosti,“ říká psychiatrička Jitka Holčapková, která se pacientům s ADHD věnuje ve své praxi a zároveň má s ADHD vlastní zkušenost.

Jitka Holčapková

Porucha pozornosti provázela lékařku i při náročném studiu medicíny. „Věděla jsem, že se to musím vždycky naučit za nejrychlejší možnou dobu,“ vzpomíná na dvoutýdenní učící maratony, které jí pomohly školu dokončit. Kromě toho zná dobře i nepříjemné pocity selhání a nedostatečnosti, které se při neustálém zapomínání nezřídka vyskytují a negativně ovlivňují i sebevědomí.

„To, co se děje, je vlastně paradoxní. Člověk normálně funguje, zvládá různé oblasti svého života, ale dějí se mu věci, které nedávají smysl. Nejde to úplně vysvětlit,“ popisuje vlastní zkušenost lékařka.

Jak důležité je znát svou diagnózu? Kde je hranice mezi běžnou roztěkaností a poruchou? A jak vývoj poruchy ovlivňuje svět plný nekončících podnětů a vzruchů? Poslechněte si Diagnózu F s psychiatričkou Jitkou Holčapkovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.