Drag queen Chi Chi Tornado: Perzekvovali nás, protože jsem gay, ale rodiče mě nikdy nezavrhli. Táta si sáhl na dno, teď se bije za naše práva

22. srpen 2021

„Musel jsem se smířit s vlastním tělem. Když ráno vstávám a podívám se do zrcadla, nevidím tam sebe, ale někoho úplně jiného. Nechtěl jsem se ale dostat do stadia transsexuálů, kteří by své tělo nenáviděli natolik, že by nemohli dál žít,“ popisuje svoji cestu k sebepřijetí 49letý travesti showman neboli drag queen Petr Vostárek alias Chi Chi Tornado.

„Začal jsem milovat svoje tělo takové, jaké je. S těmi chlupy, špeky, chlapskýma nohama a širokými rameny. Já v tom vidím ženu. Všichni se smějí, že jsem ze všech travesti umělkyň nejvíce feminní, a přitom nejvíce maskulinní. To je jenom proto, že se mám rád takový, jaký jsem,“ vysvětluje přístup k vlastní tělesnosti.

Petr, který se v mládí věnoval baletu a v civilním životě pracuje jako úředník na letišti, vystupoval se svojí show v roce 1992, tehdy ještě pod přezdívkou Lesbiana. Zkušenosti má však ještě z dob před sametovou revolucí. O té i o „divokých devadesátkách“ vypráví v novém Pochlap se.

Jeho dosavadní život však nebyl pouze zábava a jedna velká party. Kvůli své identitě musel v mládí projít náročným obdobím: „Na střední škole jsem měl dost těžké chvíle. Nejenom já, ale i moje rodina, která byla perzekvována kvůli mé homosexualitě.“ Od patnácti let se ji totiž nebál veřejně přiznat.

„V té době jsem na to byl hrdý. Nevím proč, nedokážu to vysvětlit. Nechtěl jsem se za sebe stydět, nepřipadal jsem si jako něco špinavého, co by se mělo zamést pod koberec,“ popisuje s tím, že jeho táta si však kvůli reakcím okolí prošel obzvlášť těžkým obdobím. „Teď je skalním bijcem za naše práva,“ dodává.

Jak obtížná byla cesta Petrovy rodiny k pochopení jeho identity? Proč mu nevyhovují gelové nehty? Z jakého důvodu všem doporučuje účast v televizní talentové soutěži? A co je jeho snem? Odpovědi nejen na tyto otázky uslyšíte v novém díle Pochlap se s Petrem Vostárkem alias Chi Chi Tornado.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.