Eva Králíková v Diagnóze F: Přestat kouřit je skoro stejně efektivní jako brát antidepresiva

24. srpen 2018

Když se lékařka Eva Králíková před lety začala věnovat léčbě závislosti na tabáku, sotva se v médiích objevovaly zmínky o Mezinárodním dni bez tabáku a podobných kampaních. Kouření a jeho důsledkům se dnes věnuje daleko více pozornosti, i přesto jsou nemoci spojené s kouřením příčinou každého šestého úmrtí u nás.

Ačkoliv je v Česku nezákonné prodávat cigarety osobám mladším osmnácti let a reklamy zobrazují výhradně dospělé kuřáky, reálně cílí reklamy výrobců cigaret na děti. „Když prodáváte cigarety, tak musíte zákazníky získat dřív, než dostanou rozum. Kdo by ty cigarety jinak kupoval? Dospělí kuřáci buď přestávají, nebo zemřou,“ říká v Diagnóze F Eva Králíková, která vede Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF a VFN v Praze. Typický věk první cigarety se podle ní v Česku pohybuje kolem deseti let, a zatímco v celkové populaci nad 15 let kouří přibližně čtvrtina lidí, v období mezi 15. a 18. rokem je prevalence vyšší – kouří asi třetina mladých.

Eva Králíková

Zdraví a peníze – to jsou nejčastější důvody, které kuřáky vedou k tomu, aby kouřit přestali. Kromě toho hovoří často také o společenských důvodech, například že je nepřípustné, aby z nich byl cítit pach cigaret, a také o pocitu závislosti, když si uvědomí, že kouření není ta svoboda, jak se jim snaží namluvit výrobci cigaret, ale je to skutečně závislost. Pokusy o léčbu závislosti na tabáku bývají nejen ve specializovaných centrech mnohdy opakované. „To, že člověk selže a nepovede se mu přestat kouřit, neznamená, že je neschopný, ale znamená, že je to prostě závislost, které není snadné se zbavit,“ vysvětluje lékařka. „Fyzická závislost znamená, že se zmnožily receptory, na které se váže nikotin, a ty zmnožené receptory se bohužel nedají vymazat a zůstanou zmnožené do konce života. Člověk je může jen uspat tím, že překoná nějaké období abstinenčních příznaků. Kdykoliv v budoucnu si však dá jednu cigaretu, tak na 99 procent se k tomu opět vrátí, protože jednak naskočí to nacvičené chování, které léta trénoval, a zároveň se probudí ty receptory v mozku, takže je velmi těžké si nezapálit tu další cigaretu.“

Kouření dostalo stigma něčeho nezdravého, je na řadě alkohol? Mladí Britové pijí míň, Češi asi ne

alkohol - pití - party

„Občas přijdu domů a dám si pivo, nepotřebuju k tomu příležitost,“ říká mladý Martin. „Často si dám večer víno, nemusí u toho být jiní lidé. Mám ráda jeho chuť. Ale nejčastěji piju na oslavách a v hospodě s kamarády,“ říká energická Kateřina. „Většinou piju na oslavách, třeba narozenin. Nebo když se s někým dlouho nevidím, tak si dáme vínko,“ prozrazuje třetí z party přátel, Líba. Je v zemi, která je na nadměrnou spotřebu alkoholu hrdá, pití přesto na ústupu?

Stále panuje i řada mýtů, například že kouření pomáhá při depresi, ale opak je pravdou. Některé výzkumné práce dokonce naznačují, že přestat kouřit je stejně efektivní jako brát antidepresiva. Souvislost kouření a duševních nemocí naznačují i výzkumy ze Spojených států, podle kterých se až 50 procent všech cigaret prodá lidem s psychiatrickou diagnózou. „Neznamená to, že by polovina kuřáků měla nutně nějakou psychiatrickou diagnózu, ale tito lidé častěji a také více kouří,“ říká lékařka.

Nemoci spojené s kouřením jsou nejčastější příčinou úmrtí psychiatrických pacientů a zkracují jim život v průměru o 22 let. Poslechněte si celou Diagnózu F.

Odkazy:
Společnost pro léčbu závislosti na tabáku
Tabák a právo – jak nebýt pasivním kuřákem

 

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

  • Diagnóza F: Jak přestat kouřit

    Zhubnout, šetřit a přestat kouřit – to jsou zřejmě nejčastější novoroční předsevzetí. To poslední si někteří kuřáci dávají i opakovaně. Po několika dnech (někdy i h...

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.